Sobota, 13 april 2024
Iskanje

»Prihodnost je moja«

7. jun. 2016 | 18:48
Dark Theme

»Naj prihodnost pove resnico ter vsakogar oceni glede na njegovo delo in dosežke. Sedanjost je njihova; prihodnost, v katero sem vložil resnično veliko dela, je moja.«
Nikola Tesla


V sodelovanju z Muzejem Nikola Tesla v Beogradu je v Cankarjevem domu v Ljubljani na ogled razstava, posvečena enemu izmed največjih znanstvenikov, inženirjev in izumiteljev moderne dobe. Razstava Nikola Tesla – človek prihodnosti je namenjena kar najširšemu krogu obiskovalcev. Ustvarjalci so namreč poleg predstavitve Teslovega življenja (1856 Smiljan – 1943 New York), dela, zgodovine nekaterih ključnih znanstvenih in tehnoloških zamisli, vprašanj ustvarjalnosti ter inovacij, skušali približati tudi vso širino duha tega izjemnega človeka.
Na razstavi avtorji posebej izpostavljajo, da je za lažje in boljše razumevanje njegove genialne in nenavadne osebnosti potrebno poznati nekatere okoliščine, ki so odločilno vplivale na njegovo življenje: kultura in vrednostni sistem, pridobljena v družini, izobraževanje na evropskih znanstvenih institucijah in ameriško pragmatično okolje, ki mu je omogočilo ne le uresničiti vse zgodnje revolucionarne izume, ampak opravljati tudi kompleksne in drage raziskave. Na razstavi si je mogoče ogledati kombinacijo različnih razstavnih eksponatov, od maket in delujočih modelov Teslovih izumov do filmskih in zvočnih zapisov in večpredstavnih informacijskih panojev.
Nikola Tesla je večino časa ustvarjal v ZDA, kjer je uresničil in patentiral številne izume v elektroinženirstvu in strojništvu. Skupno je doslej odkritih njegovih 309 registriranih patentov, od tega 112 izvirnikov, zaščitenih v Ameriki, preostalih 197 izumov oziroma »analogov« ali ponovljenih patentov pa se nahaja v številnih državah po vsem svetu.
Razstava Nikola Tesla – človek prihodnosti je na ogled vse do 6. novembra, od torka do sobote od 10. do 19. ure, ob nedeljah do 14. ure. Priporočamo javno vodenje, ki poteka vsak četrtek ob 17. uri ali po dogovoru. V sredo, 15. junija, bo po razstavi vodil Andrej Detela. Prijave zbirajo na stiki@cd-cc.si ali na 00386 1 2417 161.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava