Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

SSG dvakrat na odru

8. jun. 2016 | 17:49
Dark Theme

V tekmovalnem programu 51. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo v Mariboru med 14. in 23. oktobrom, se bo z dvema predstava pomerilo tudi Slovensko stalno gledališče in sicer z Dogodkom v mestu Gogi v režiji Igorja Pisona ter s Peerom Gyntom v režiji Eduarda Milerja in koprodukciji z Mestnim gledališčem ljubljanskim.
Izbor enajstih predstav je opravila nova selektorica Petra Vidali, ki po ogledu 98 uprizoritev pretekle gledališke sezone opaža izjemen poudarek na ženskah. »Ne pomnim, da bi kdaj v toliko uprizoritvah gledali na odru (skoraj) samo igralke. Ne spomnim se, da bi bil položaj ženske kdaj tako v fokusu in da bi bilo fokusiranje uprizoritveno in pomensko tako raznoliko,« je na včerajšnji novinarski konferenci v Slovenskem narodnem gledališču Maribor povedala kritičarka in urednica kulturne redakcije časnika Večer. V primerjavi s prejšnjo sezono pa je zaznala manjše število uprizoritev v produkciji nevladnega sektorja. »Kdor prisega na klasično “vrhunskost vseh elementov uprizoritve”, bi bil v tej sezoni najbrž dokaj razočaran. Celovitih, kompleksnih uprizoritev (seveda z vrhunskimi elementi), ki spodmikajo naša že osvojena vedenja in videnja, ki na vznemirljive gledališke načine preverjajo naša stališča, pa je bilo dovolj. Program pokaže, da mislim, da se je v tej sezoni to dogajalo razkropljeno po gledališki mreži in da si primata nad presežnim ne more lastiti nacionalna gledališka infrastruktura,« je zaključila.
Za nagrade Festivala Borštnikovo srečanje se bo pomerilo enajst od skupno možnih največ 12 predstav. Ob že omenjenih tudi Prešernovo gledališče Kranj, ki nastopa z uprizoritvijo Pred upokojitvijo v režiji Mateje Koležnik. Režiser Jernej Lorenci, ki ima v svoji zbirki že veliko Borštnikovih odličij, letos nastopa z avtorskim projektom Učene ženske po motivih Molierovih Učenih žensk v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča (SLG) Celje in Mestnega gledališča Ptuj ter Kraljem Ubujem SNG Drama Ljubljana. SLG Celje je zastopano še z uprizoritvijo Rose Bernd režiserke Koležnikove. Slovensko mladinsko gledališče je v tekmovalnem programu s predstavo Drame princes v režiji Michala Borczucha ter avtorskim projektom Republika Slovenija, ki je nastal v sodelovanju z Zavodom Maska. SNG Nova Gorica tekmuje z Ondino režiserja Janusza Kice, Mini teater Ljubljana in Mestno gledališče Ptuj pa s predstavo Glad v režiji Janeza Pipana. Letos se za nagrade Borštnikovega srečanja poteguje tudi Zavod Delak s projektom Projektator Dragana Živadinova.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava