Sobota, 13 april 2024
Iskanje

V imenu hčerke

8. jun. 2016 | 17:55
Dark Theme

10. julija 1982 je André Bamberski prejel telefonski klic, s katerim ga je bivša žena obvestila, da je njuna hčerka Kalinka umrla. Dekle, staro štirinajst let, je bilo na počitnicah v Nemčiji z mamo, bratom in očimom, priznanim bavarskim zdravnikom Diederjem Krombachom. Andreju se je hčerkina smrt takoj zazdela sumljiva, pa čeprav mu je žena zatrjevala, da je šlo žal za nesrečo.
Užaloščeni oče je po prejetju rezultatov obdukcije še bolj podvomil v nedolžnost novega ženinega partnerja in se odločil, da bo šel resnici do dna. Nemška pravica mu pri tem ni bila v veliko pomoč in kljub neutrudnemu prizadevanju, André nikakor ni uspel prepričati preiskovalcev o Krombachovi krivdi. Tudi zato se je naposled odločil, da se obrne na francosko sodišče, ki mu je naposled, po tridesetih letih, le dalo prav.
Celovečerec Vincenta Garenqueja, ki je večji del svoje filmske poti posvetil zgodbam, ki pripovedujejo o iskanju pravice, je v Franciji naletel na dober uspeh. Življenjska izkušnja Andreja Bamberskega je namreč resnična zgodba, ki jo je francoska javnost spremljala tri desetletja in končno spoznala, da so bili dvomi determiniranega očeta še kako resnični. Kalinkina mama se namreč ni zavedala, da se je za uspešnim novim soprogom skrival tako brezsrčen človek.
Garenquejev film je seveda zanimiv. Zanimiva je tudi režiserjeva izbira, da nam pripoveduje zgodbo, ne da bi se pri tem odločil, ali je očetova sla po pravici želja, da res razkrije zakaj je Kalinka umrla, ali mogoče le potreba po maščevanju, ki se ji neutolažljivi oče nikakor ne more odreči.
Tudi tokrat nadvse dobri francoski igralec Daniel Auteuil pooseblja Kalinkinega očeta, ki je še živ in je tudi prisostvoval snemanju filma. Primer Bamberski je še danes zelo žgoč tako za nemško kot tudi za francosko pravico, ki je zadrego dokazala tudi s tem, da ni dovolila, da bi film snemali znotraj francoskih sodnih palač. (Iga)

In nome di mia figlia
Francija 2016
Režija: Vincent Garenq
Igrajo: Daniel Auteuil, Sebastian Koch, Marie-Josée Croze, Christelle Cornil, Lila-Rose Gilberti, Emma Benson, Christian Kmiotek, Serge Feuillard
Ocena: ★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava