Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Kdo bo novi predsednik Rossettija?

13. jun. 2016 | 19:07
Dark Theme

Upravni svet Stalnega gledališča Furlanije - Julijske krajine - il Rossetti v teh dneh zaključuje mandat. Ali bodo predsednik Miloš Budin in ostali upravitelji tudi v prihodnjem triletju na čelu osrednje deželne gledališke hiše, je odvisno od tega, kdo bo zmagal na nedeljskih občinskih volitvah.
Budin je medtem predstavil obračun triletnega vodenja stavbe na Drevoredu 20. septembra. Mandat so zaznamovale nekatere pomembne novosti, ki jih je uvedlo italijansko kulturno ministrstvo. Za popolnejšo analizo učinkov in posledic bo sicer še čas, predsednik pa meni, da so se izbire upravnega sveta obrestovale. Odločitev, da se tržaški teater ne vključi v seznam nacionalnih gledališč, temveč med tako imenovana TRIC (gledališča relevantnega kulturnega pomena), je na primer ministrstvo nagradilo z višjim prispevkom. Tudi po zaslugi tistega milijona in 270.000 evrov so leto 2015 zaključili z dobičkom, ki ga bodo vložili v nove gledališke projekte. K temu sta odločilno pripomogli tudi občina in dežela: v bilanco Stalnega gledališča Fjk, ki je bila lani »vredna« skoraj sedem milijonov evrov, so javne uprave prispevale nekaj manj kot tri milijone. Za vse ostalo (torej več kot 50% prihodkov) je poskrbelo gledališče, je ponosno poudaril Budin in spomnil, da so lani zabeležili okrog 150.000 gledalcev in 260 dogodkov – v veliki meri proznih, a tudi glasbenih in plesnih. Daleč največ ljudi si je ogledalo muzikal Notre Dame de Paris: 12.000 (gledališče je z njim iztržilo skoraj pol milijona evrov).
Budin je izpostavil tudi nova sodelovanja s sorodnimi teatri, na primer s Slovenskim stalnim gledališčem, s katerim so postavili uspešno dvojezično predstavo Trst mesto v vojni in si nekajkrat »posodili« dvorane. V sklopu novega niza predstav v izvirniku so tako ob angleškem Hamletu (Globe Theatre iz Londona) in nemški predstavi Selsbstbezichtigung gostili tudi ljubljansko Dramo in njeno uspešnico Beneški trgovec. S kolegi iz Avstrije in Slovenije so koproducirali predstavo Nora Gregor, skriti kontinent spomina, v prihajajoči sezoni pa bodo poglobili sodelovanje z italijanskim gledališčem na Reki. Takrat bo tudi že jasno, kdo bo vodil tržaški Rossetti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava