Sobota, 06 april 2024
Iskanje

Caffe Trieste, beat generacija in Boter

14. jun. 2016 | 17:07
Dark Theme

V soboto je v starosti 96 let umrl Gianni Giotta, Istran, ki je natanko pred 60 leti v kalifornijskem San Franciscu odprl sloviti lokal Caffe Trieste, v katerem so se dolgo let družili pisatelji in pesniki beat generacije, italijanski priseljenci in drugi. V tej kavarni je Francis Ford Coppola spisal dober del scenarija za film Boter (The Godfather). Caffe Trieste velja tudi za prvi lokal v mestu (in morda celo prvi na zahodni obali ZDA), v katerem so ponujali espresso.
Giovanni Giotta je bil eden najbolj prepoznavnih likov mestne četrti North Beach, kjer se je več desetletij razvijalo bogato umetniško življenje. Rodil se je leta 1920 v Rovinju. Oče je bil ribič, Gianni pa mu je že od malih nog delal družbo na barki, nakar se je izšolal za mornarja. Svojo bodočo ženo Ido je spoznal pri 19 letih, nekaj časa je prebil v Trstu (kjer je študiral operno petje) in v tržiški ladjedelnici. Leta 1951 sta z Ido s trebuhom za kruhom odpotovala v Ameriko. V San Franciscu je nekaj let čistil okna in delal na gradbiščih, leta 1956 pa je v četrti North Beach odprl Caffe Trieste. Tu je začel ponujati tipični tržaški espresso, iz italijansko govoreče soseske pa so krajani množično zahajali v lokal, v katerem je bila tudi glasba v živo.
V kavarni je bilo mogoče srečati Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca, Lawrencea Ferlinghettija, Jacka Hirschmana in druge predstavnike beat generacije, ki so se tam vsakodnevno srečevali, kramljali, recitirali, peli in ustvarjali. Jack Hirschman je pred leti v dokumentarcu tržaškega združenja La Cappella Underground razložil, da se San Francisco deli v novo in staro mesto, slednje predstavlja »drugo Ameriko«. »Mi norci smo v tej drugi Ameriki, kjer je tudi Caffe Trieste.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava