Petek, 19 april 2024
Iskanje

Počitniška hiša za tri sestre

15. jun. 2016 | 17:38
Dark Theme

Žensko obarvana pripoved, ki izhaja iz čisto majhne družinske zgodbe in z občinstvom obnovi tudi del svetovne zgodovine, predvsem pa publiki predstavi sanje, načrte, težave in dvome, s katerimi se soočijo tri mlada judovska dekleta. Shirel Amitay je s svojim filmskim prvencem želela spregovoriti o sebi in številnih drugih mladih Židih in njihovem stalnem občutku odtujenosti od sveta in kraja, v katerem živijo.
Zgodbo je tako postavila v rodni Izrael, kamor se Cali vrača v veliko hišo, v kateri je preživela počitnice svojega otroštva. Obmorska počitniška hiša je približno uro vožnje južno od Haife. Tja se vračata tudi Calini sestri Darel in Asia. Starši so umrli in hčerke se spet snidejo, da nekoliko očedijo staro poslopje, ki ga nameravajo kmalu tudi prodati. Cali že več let živi v Parizu, kjer načrtuje, da si bo v kratkem kupila hišo, najstarejša Darel se je izselila v Kanado, Asia pa še študira v Izraelu. Darel je od vseh treh tista, ki je še najbolj navezana na družinski letoviščarski kraj in ji ga je težko prodati.
Srečanje vzbudi v sestrah celo vrsto občutkov in iz njihovega spomina privrejo na dan čustva, na katera so Darel, Cali in Asia že zdavnaj pozabile. To seveda zelo vpliva na njihov prvotni namen, da bi tisto hišo in vse duhove, ki prebivajo v njej, čim prej oddale.
Ob hiši, ki se tako spremeni v eno osrednjih junakinj zgodbe, pa igra pomembno vlogo tudi zgodovina. Piše se namreč leto 1995, pogajanja v Oslu se nadaljujejo in sanje o miru med Izraelom in Palestino se zdijo karseda uresničljive. A kaj, ko so tako blizu tudi 4. november in streli, ki so ubili Yitzhaka Rabina. Po tistem dogodku se je spet vse spremenilo, predvsem pa so se spremenili načrti Cali, Darel in Asie.
V Trstu je film na sporedu v kinu Ariston. (Iga)

La casa delle estati lontane
Izrael, Francija 2014
Režija:
Shirel Amitay
Igrajo:
Géraldine Nakache, Yael Abecassis, Judith Chemla in Pippo Delbono
Ocena:
★★★1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava