Torek, 09 april 2024
Iskanje

Na GM prihaja Kubanec Tamayo

15. jun. 2016 | 18:19
Dark Theme

Začenja se glasbeno poletje Festivala Kras, na katerem bodo najprej zaigrale strune kitar, instrumenta, ki predstavlja  najstarejše jedro tega danes bogato razvejanega dogodka Glasbene matice. Festival kitare se bo začel 16. junija in se nadaljeval do 21. junija: obsegal bo tri visoke tečaje, skupinsko delavnico in štiri koncerte z zelo različnimi vsebinami. Za dobrodošlico je umetniški vodja Janoš Jurinčič izbral prikupne ritme bluesa, swinga, jazza in sambe v izvedbah dua, ki ga sestavljata kitarist Franko Reja in pevka Martina Kocina. Koncert, na sporedu v petek ob 21. uri, bo ponudil prijazno doživetje v neformalnem in zbranem okviru Kavarne Gruden v Nabrežini.
V nedeljo ob 20.30 bo sledil bolj klasičen, a izviren koncert dua kitar z baročnim programom v sugestivni cerkvici na Tabru. V mirnem okolju svetišča bodo zazvenele Bachove suite in Vivaldijeve sonate v priredbah kitarista Marka Ferija, ki bo program tudi izvedel v duu z Janošem Jurinčičem. Oba omenjena koncerta bosta s prostim vstopom.
Mojstrske tečaje festivala, ki so privabili glasbenike iz Italije, Slovenije, Avstrije in Hrvaške, bo vodil priznani kubanski kitarist Marco Tamayo, eden najbolj priznanih pedagogov za klasično kitaro v svetovnem merilu. Njegov celovečerni koncert bo v ponedeljek, 20. junija, v Kulturnem domu v Gorici in predvideva solo program, ki vsebuje skladbe Sora, Morriconeja, Ponceja, Tarrege, Barrios Mongoréja.
Visoke tečaje bosta vodila tudi Marko Feri in Lucia Pizzutel. Slednja bo mentorica skupinske delavnice, na katero se je prijavilo dvajset začetnikov in že izkušenih kitaristov, ki bodo za zaključni večer festivala pripravili zelo zanimiv in zabaven program, ki ga bo občinstvo lahko poslušalo v torek, 21. junija, ob 20.30 v dvorani KD Igo Gruden v Nabrežini.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava