Sreda, 24 april 2024
Iskanje

350 programov za eno samo noč ...

15. jun. 2016 | 21:02
Dark Theme

Od odprtij številnih zanimivih razstav, mimo stalnih muzejskih zbirk, delavnic, predstavitev, vse do edinstvenih doživetij – večernega vodenega ogleda z ladjico ali nočnega druženja ob presihajočih jezerih. Poletna muzejska noč, ki bo 18. junija v večernih in nočnih urah obiskovalcem brezplačno odprla vrata slovenskih muzejev in galerij, bo letos potekala v več kot 50 slovenskih mestih in krajih. Projekt vodi Tehniški muzej Slovenije in poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, muzejsko noč pa pripravlja vedno več sodelujočih institucij, saj so v dogodku prepoznale priložnost. Lani je Poletna muzejska noč kljub slabemu vremenu pritegnila 39.000 obiskovalcev.
V akciji, ki bo tokrat potekala že štirinajstič, bo sodelovalo okoli 80 institucij z več kot 350 programi. Muzeji in galeriji bodo brezplačno odprti povečini od 18. do 24. ure, v Ljubljani pa bo za posebna doživetja s svetlobnimi instalacijami na različnih prizoriščih poskrbela Svetlobna gverila. Resnici na ljubo bodo vsi, ki se bodo želeli udeležiti muzejske noči, pred nelahko nalogo: ponudba je tako raznolika (www.muzejska-noc.si), da je izbrati »pravi« dogodek pravi podvig.
Posebne rdeče niti ni, bo pa letos več dogodkov povezanih z obeleževanjem 25-letnice samostojnosti Slovenije. Tako si bo denimo v Državnem zboru mogoče ogledati razstavo Osamosvojitev Slovenije in njeni simboli, v Muzeju novejše zgodovine Slovenije pa razstavo Samostojni! – fotografije in fotoreporterji o samostojni Sloveniji in vojni. Med razstavljenimi fotografijami so tudi posnetki Marka Čubeja, Marjana Kemperleta, Davorina Križmančiča in Maria Magajne. Odprtje bo ob 18.30, ob 20.30 je predvideno javno vodstvo.
Zanimivo bo tudi v Moderni galeriji, kjer bodo ob 18. uri odprli potujočo razstavo o memorialnem turizmu v socialistični Jugoslaviji Po poteh revolucije, ki predstavlja rezultat skupne aktivnosti članov mednarodne platforme Neprimerni spomeniki in je bila doslej na ogled že v Zagrebu, Sarajevu, Kraljevu in Beogradu. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) se bodo lahko obiskovalci ob 20. uri s kustosinjo Natalijo Lapajne celo vkrcali na ladjico in po reki Ljubljanici zapluli med arhitekturne dosežke glavnega mesta. Zaradi omejenega števila potnikov so obvezne prijave na izobrazevanje@mao.si.
Pestro bo tudi na Primorskem. V Pilonovi galeriji v Ajdovščini bodo na primer ob 19. uri odprli razstavo Mušič Pregelj Stupica (ne)dopustnost neke primerjave, ki predstavlja vrhunce slovenskega modernizma v drugi polovici 20. stoletja. Ob 20. uri bodo v gradu Kromberk odprli razstavo Begunci, ki sledi slovenskim begunkam in beguncem s soške fronte od pričetka vojne (23. maja 1915) in odhoda od doma, preko namestitve v notranjosti Avstro-Ogrske in Italije, do prihoda nazaj na porušene domove in uničeno krajino. V Muzejski zbirki Kolodvor v Novi Gorici, ki bo odprla od 18. do 22. ure, bodo vodstva v slovenščini in italijanščini po razstavi Državne meje na Goriškem 1947-2004. V Arheološkem parku Simonov zaliv (pri Izoli) bodo od 18. ure dalje potekale delavnice za otroke in odrasle, vodeni ogledi ostankov rimskega pristanišča in vile ter ... joga na prostem.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava