Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Rival Sons, kar tako naprej!

16. jun. 2016 | 17:21
Dark Theme

Ameriška skupina Rival Sons se v teh dneh mudi na glasbeni turneji, na kateri nastopa kot predskupina legendarnega angleškega benda Black Sabbath. Ozzy in njegovi so namreč na poslovilno turnejo The End povabili ravno mlado zasedbo iz Kalifornije; fantje igrajo sicer vintage bluz rok, imajo pa nedvomno pred sabo plodno glasbeno kariero.
Tako imenovani vintage rok, to je rok, ki nostalgično gleda na sedemdeseta leta 20. stoletja, je v zadnjih desetih letih doživel pravi razcvet. V novem tisočletju so kakor gobe po dežju zrasli številni bendi, katerih glavni glasbeni idoli so rokerske legende tistega obdobja – Led Zeppelin, The Who, Jimi Hendrix in drugi. Nov val vintage roka se je najbolj razvil v Skandinaviji in Združenih državah Amerike, od koder je doma skupina Rival Sons.
Bend je prejšnji teden izdal že peto ploščo Hollow Bones. Album nadaljuje glasbeni trend, ki so ga člani izbrali za svojega pred sedmimi leti, ko so ustanovili bend: bluz rok-rokenrol s psihedeličnimi odtenki, ki spominja na tistega iz sedemdesetih let. Poleg kvalitetne glasbe igra glavno vlogo glas pevca Jaya Buchanana, ki z izredno lahkoto dosega tako nizke kot precej visoke note. Ob Buchananu stojijo še kitarist Scott Holiday, bobnar Michael Miley in basist David Beste, ki je pred dvema letoma zamenjal Robina Everharta.
Novo ploščo so fantje tudi tokrat izdali s pomočjo angleške neodvisne glasbene založbe Earache Records. Album sestavlja osem avtorskih komadov in glasbeno priredbo pesmi Black Coffee znane dvojice Ike & Tina Turner. Plošča traja malo manj kot štirideset minut, začne se pa s kar energičnama skladbama Hollow Bones pt. 1 in Tied Up. V nekaterih pesmih razberemo tudi vpliv bolj znane skupine The Black Keys, tu mislim na komada Baby Boy in Pretty Face. Fade Out je daljši, psihedelični bluz (beri: Led Zeppelin), po daljši rokerski Hollow Bones pt. 2 pa je na vrsti še zaključna akustična balada All That I Want. Bravo fantje, kar tako naprej!

Hollow Bones
Rival Sons
Vintage bluz rok
Earache Records, 2016
Ocena: ★★★★★★★☆☆☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava