Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

»Niti v sanjah nisem pričakoval ...«

29. jul. 2016 | 16:20
Dark Theme

Prestol v formatu XXXL, podobe nebotičnikov in napis Heaven (nebo), obkrožen z lučkami v pop slogu, so v četrtek zvečer na Velikem trgu napovedovali velik show, ki ga je v Trst pripeljal popularni anglo-libanonski kantavtor Mika. Pred njim so na odru nastopili člani zasedbe Manos Blancas, v kateri so otroci in odrasli s kognitivnimi težavami navdušili publiko, nato pa še sestri, ki nastopata pod imenom Xylaroo. V pričakovanju glavne zvezde se je prizorišče koncerta počasi polnilo. Organizatorji so prodali šest tisoč vstopnic, kar je sicer veliko manj kot dva dni prej za Iron Maidne, a število prodanih vstopnic je po zagotovilih organizatorja v skladu s pričakovanj. Ker pa je kapaciteta Velikega trga zelo velika, je bila več kot polovica trga prazna. To praznino so lepo zapolnili »zastonjkarji«, ki so koncertu prisluhnili onstran ograje; z nabrežja in pomola Audace. Po nekaterih podatkih naj bi se na drugi strani ograje zbralo okrog dva tisoč ljudi, kar ni običajno, saj ponavadi organizatorji (ne glasbeniki) želijo, da je dostop do prizorišča omejen.
Zvezda večera je na oder prišla skoraj s polurno zamudo, a množice, med katero so prevladovali otroci s starši, najstniki in srednja generacija ljudi, to ni motilo. V prepoznavnem »glamuroznem« črnem suknjiču (v katerega so bile uvezene bleščice), črnih hlačah in - kot se za modno ikono spodobi - brezhibni beli srajci je Mika koncert začel s komadom No place in Heaven. Premor med prvim in drugim komadom je izkoristil za laskavi nagovor na račun edinstvenega Velikega trga. »V kavarni na vaši levi strani (Caffè degli Specchi, op., ur.) sem prvič pil kavo pred dvema letoma. Niti v sanjah nisem pričakoval, da bi lahko nekoč tu tudi igral,« je dejal Mika in svojo družbeno angažiranost pokazal s pozivom, naj stremimo k temu, da postanemo tolerantnejša družba.
In show se je začel. S komadoma Big girl in Talk About you je lepo razgrel občinstvo, med pesmijo Good Wife in igranjem klavirja pa je med publiko izstrelil morje barvnih konfetov. Sledile so njegove klasike: Grace Kelly, Relax, Good Guys ... Plesne veščine je Mika pokazal med komadom Boum, Boum, Boum. Ogromnega aplavza je bila deležna pesem Underwater, med katero je Mika pozval občinstvo onstran ograje, ki je pevca slišalo, ne pa videlo, naj dvignejo prenosne telefone in z lučkami svetijo v ritmu glasbe. Mikovo gesto, da v dogajanje vključi tudi tiste, ki so koncert spremljali zastonj, so vsi cenili. Večtisočglavi množici na drugi strani je dajal pobudo takole: »Tisti pri morju! Ne slišim vas. Dajmo vsi pet.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava