Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

Še zadnji tango

10. avg. 2016 | 22:24
Dark Theme

María Nieves Rego in Juan Carlos Copes sta za ljubitelje tanga pravi legendi, ki sta v resnici tudi ključno pripomogli, da je ta argentinski ples zapustil buenosaireške milonge in se zavrtel na gledaliških odrih vsega sveta.
Dokumentarec argentinskega režiserja Germana Krala, ki ga je produciral Wim Wenders, je tako zgodba plesa, predvsem pa pripoved o življenju dveh velikih protagonistov, katerima je tango zaznamoval celotno pot.
Ob nastopu skupine mladih koreografov in tanguerosov iz Buenos Airesa, ob uporabi arhivskih posnetkov in ob pripovedi Juana in Marie, se tako na velikem platnu zavrti zgodba njunega življenja. Od časa, ko sta se še zelo mlada zaljubila, se prepustila strasti in korakom argentinskega plesa, mimo trenutkov, ko ju je njuna skupna ljubezen popeljala v svet; do dne, ko sta se čustveno razšla, se celo zasovražila, pa čeprav sta še vedno plesala, nastopala in predstavljala tango vsem, ki jih je ta ples zanimal. Zgodba Marie in Juana se je namreč pričela konec štiridesetih let prejšnjega stoletja, ko je takrat dvanajstletna deklica spremila starejšo sestro v eno tolikih mestnih milong. Tango je bil takrat zabava revnejših prebivalcev argentinske prestolnice in Maria je na tistem plesišču vzljubila ritem, a se istočasno tudi zaljubila v tri leta starejšega plesalca, ki je tisti ritem že obvladal. Fred in Ginger argentinskega tanga sta tako odločila, da bo ples njun poklic in hkrati cilj, da ta ples mimo Broadwaya in drugih gledališč približata občinstvu daleč naokrog. Še več, želela sta, da bi njun ples postal mednarodni pojav, tako, kot se je že zgodilo z ameriškim jazzom. Leta 1965 sta se Juan in Maria v Las Vegasu poročila, a njuna ljubezenska zgodba se je kmalu začela kvariti. Vseeno sta plesala in nastopala celih petdeset let, pa čeprav si je Juan medtem uredil novo življenje, Maria pa »lepila« koščke starega.
Naposled sta se zdaj že osemdesetletna odzvala Kralovemu povabilu in v prvi osebi sooblikovala prijazno poezijo življenja in plesa, ki je te dni v Trstu na sporedu v dvorani Teatro dei Fabbri.

Un ultimo tango
Režija: German Kral
Sodelujejo: Juan Carlos Copes in María Nieves Rego
Argentina, Nemčija 2015
Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava