Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Afterhours spet med nami

10. avg. 2016 | 22:26
Dark Theme

Ena izmed boljših italijanskih rok skupin vseh časov se po dolgih štirih letih vrača na glasbeno sceno z novim ploščkom Folfiri o Folfox; Padania, prejšnji album milanskega benda, je namreč izšel leta 2012. Na ploščku smo takrat po dolgem času spet slišali kitare Xaviera Irionda, ki se je bil po desetih letih spet vrnil v zasedbo. Iriondu lahko prisluhnemo tudi v novem ploščku Folfiri o Folfox, njegov povratek pa je nedvomno dvignil glasbeni nivo benda.
Skupino Afterhours je proti koncu osemdesetih let ustanovil pevec in kitarist ter pianist Manuel Agnelli. Bend se je v prvih letih delovanja odločil, da bo pel v angleškem jeziku in do leta 1993 izdal tri plošče v angleščini. Z letom 1995 je prišlo do bistvenega preobrata, Agnelli se je odločil za italijanski jezik in izšel je plošček Germi. Dve leti kasneje je bend posnel album Hai paura del buio?, pravi glasbeni biser devetdesetih let, ki danes velja za najboljšo italijansko ploščo tistih časov. Do danes je zasedba izdala še cel kup drugih plošč in sodelovala pri neštetih glasbenih projektih, glasbenih kulisah ipd.
Med člani benda se je nekaj zataknilo pred dvema letoma, ko sta skupino zapustila dolgoletni bobnar Giorgio Prette in kitarist Giorgio Ciccarelli. Tudi lider zasedbe Agnelli se je zaradi osebnih razlogov nekoliko oddaljil, kmalu pa so se fantje ponovno zbrali in se z novim elanom odpravili v glasbeni studio, kjer so posneli nov plošček Folfiri o Folfox. Danes sestavljajo bend poleg Agnellija še kitarista Stefano Pilia in Xavier Iriondo, basist Roberto Dell'Era, violinist Rodrigo D'Erasmo ter bobnar Fabio Rondanini. Nova dvojna plošča ima devetnajst komadov, traja pa malo več kot eno uro. Album je z glasbenega zornega kota zelo raznolik, na njem dobimo na primer tipične Afterhours rok pesmi, kot sta Ti cambia il sapore in Né pani né pesci, veliko pa je tudi glasbenega eksperimentiranja in elektronskih efektov. Ploščo je Agnelli posvetil preminulemu očetu, Folfiri in Folfox sta namreč dve različni obliki kemoterapije za zdravljenje raka ...

Folfiri o Folfox

Afterhours
Alternativni rok
Germi/Universal Music, 2016
Ocena: ★★★★★★★☆☆☆


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava