Petek, 12 april 2024
Iskanje

El clan

24. avg. 2016 | 19:59
Dark Theme

Dobitnik srebrnega leva, oziroma nagrade za najboljšo režijo na lanski beneški Mostri, je film El clan spet portret argentinske družbe, ki nam jo Pablo Trapero že kar nekaj let skuša predstaviti.
Eden najznamenitejših pripovedovalcev argentinskoga realizma se je tokrat lotil Argentine druge polovice sedemdesetih let, se pravi časa ko je država po večletni diktaturi spoznavala okus demokracije, pa čeprav je bil ta prehod karseda težaven in krhek.
Prav v tisto obdobje je postavljena pripoved o Pucciovih, to je navidez lepi, številni tudi zelo verni družini, ki pa se v resnici ukvarja z ugrabitvami bogatih oseb. Eden Pucciovih sinov je tudi državni prvak v rugbyju, ki se kasneje z brati posveča trgovini s športno opremo.
Svojevrstni družinski kriminalni združbi načeljuje oče Arquimedes Puccio, z njim pa v resnici sodelujejo tudi sinovi in žena, ki pomagajo tako pri ugrabitvah, kot pri vzdrževanju jetnikov.
Traperova zgodba, ki ne sledi kronološkemu dogajanju, pripoveduje o resničnem dogodku, do katerega je prišlo v San Isidoru sredi sedemdesetih let, ko je Arquimedes Puccio imel tako dobre zveze z oblastmi, da je ob koncu diktature lahko v bistvu delal vse, kar mu je bilo po volji. Zgodba je seveda pripoved o družini, v kateri pa se zrcali realnost celotne države. Ustroja, ki je v času diktature omogočil rojstvo in razvoj tudi pošatnih osebnosti, ki so s pomočjo korupcije delale vse kar jim je bilo pri srcu.
Arquimedesovo početje se je nemoteno nadaljevalo, dokler je nekega dne ugrabil žensko, ki je imela še boljše zveze kot on, in njegovo početje je bilo končno kaznovano. Z Arquimedesom so v zaporu obtičali tudi ostali sinovi, in družinski oče ni niti za trenutek pomislil, da bi kateremu od njih prizanesel. (Iga)

El clan
Argentina, Španija 2015
Režija: Pablo Trapero
Igrajo: Antonia Bengoechea, Gastón Cocchiarale, Guillermo Francella in Stefanía Koessl

Ocena: ★★★ 1/2


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava