Torek, 23 april 2024
Iskanje

Kapo dol, Witchcraft!

26. jan. 2017 | 20:05
Dark Theme

Ponovno se odpravljamo na Švedsko, nič čudnega, saj nam država na skandinavskem polotoku že vrsto let ponuja ogromno kvalitetne rok glasbe. Švedi prednjačijo v metal glasbi in njenih raznoraznih različicah ter predvsem v novem revivalu roka iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Med najboljše izvajalce te glasbene zvrsti spada na primer skupina Graveyard, ki pa si je lani vzela kratko pavzo. Čakajoč na vrnitev zasedbe iz Göteborga, si bomo danes privoščili njenega starejšega brata, to je bend Witchcraft, ki je lani izdal nov plošček Nucleus.
Švedski »Čarovniki« so se torej po štirih letih spet usedli v glasbeni studio in izdali nov album. Ploščo so fantje tudi tokrat posneli z nemško neodvisno glasbeno založbo Nuclear Blast. Lider in pevec benda Magnus Pelander je postavo benda ponovno spremenil, tokrat še bolj izrazito kot v preteklosti. Prejšnjo ploščo Legend iz leta 2012 je namreč posnelo pet glasbenikov, danes pa sestavljajo bend le trije: pevec in kitarist Magnus Pelander ter dva nova člana – basist Tobias Anger in bobnar Rage Widerberg.
Sound zasedbe, doma iz švedskega mesta Örebro, se ni bistveno spremenil. Gre za genialno mešanico hard in folk roka ter prijetnega doom metala in psihedelije. Skupina se še vedno nasmiha starejšemu roku iz sedemdesetih, a nikoli ne izpade banalno, nasprotno, nadvse originalno! Nov plošček Nucleus ponuja nekaj več kot sedemdeset minut glasbe, na njem pa lahko prisluhnemo devetim skladbam. Prva Malstroem ima akustični intro, ki se kmalu nato spremeni v mogočno doom eksplozijo kitar in kitarskih efektov. In ravno »mogočnost« je značilnost, ki povezuje vse komade, zaznamo jo tudi v najkrajšem Theory of Consequence. Kot običajno so Pelander in tovariši najboljši v »neskončnih« pesmih, kot je na primer štirinajstminutna Nucleus. Češnja na torti pa je tudi tokrat globok Pelanderjev vokal, ki izstopa tako v trših ritmih kot tudi v melodično-nežnih trenutkih.
Witchcraft so z novim ploščkom Nucleus vnovič dokazali, da spadajo med boljše bende zadnjega desetletja. Kapo dol!

Nucleus
Witchcraft
Nuclear Blast Records, 2016
Ocena: ★★★★★★★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava