Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Pravi biser kralja puščavske stoner glasbe

1. feb. 2017 | 21:09
Dark Theme

Kdo ve, koliko let John Garcia sanjari o akustičnem ploščku. Kralj puščavske stoner glasbe je namreč znan kot lider nepozabnih bendov kalifornijske glasbene scene (beri Kyuss, Slo Burn, Unida, Hermano, Vista Chino in še bi lahko naštevali), kanček melanholije, ki pri akustični glasbi prav pride, pa ga spremlja od samega začetka glasbene kariere. Ne pozabimo, da spada komad Space Cadet iz leta 1994, ena izmed redkih Garcievih akustičnih pesmi, med najboljše puščavske balade vseh časov! Da se bo torej ameriškemu pevcu prej ali slej posrečilo posneti akustično ploščo, o tem ni bilo dvoma. Da pa bi to lahko bil pravi glasbeni biser, to pa …
John Garcia se je v zadnjih treh letih povsem posvetil samostojni glasbeni karieri. Potem ko je leta 2014 izdal svoj istoimenski prvenec, pa je danes med nami z drugim albumom The Coyote Who Spoke in Tongues. Gre za, kot že zapisano, akustični izdelek, pri katerem so mu priskočili na pomoč glasbeniki in zvesti prijatelji – kitarist Ehren Groban, basist Mike Pygmie ter bobnar Greg Saey. Album sestavlja devet pesmi za vsega skupaj malo več kot štirideset minut glasbe. Na njem prisluhnemo tako starejšim Kyuss uspešnicam kot tudi novim komadom. Sprva je na vrsti singel Kylie, gre za eno izmed bolj redkih energičnih skladb albuma, v kateri kitare igrajo brez prestanka. Sledi ji čarobna priredba Kyuss komada Green Machine, veliko bolj intimna in melanholična od originalne verzije. Tu je še bluz obarvana Give Me 250 ml, nato pa daljša Hollingsworth Session, v kateri pridejo na dan tudi klaviature, in pravo vesoljsko popotovanje s pesmijo Space Cadet. Gardenia in El Rodeo sta ravno tako starejši Kyuss uspešnici, pri obeh pa se poslušalcu takoj naježijo dlake. Ploščo zaključujeta še dva nova vrhunska komada, Argleben II in Court Order.
John Garcia bo svoj nov plošček predstavil v naslednjih mesecih na evropski glasbeni turneji. Obiskal bo tudi naše kraje in sicer solkansko Mostovno; toplo svetujem, da si čim prej nabavite vstopnico, ne bo vam žal!

The Coyote Who Spoke in Tongues

John Garcia
Puščavski rok
Napalm Records, 2017
Ocena: ★★★★★★★★★☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava