Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Ljubezenska zgodba, ki je spremenila zgodovino

2. feb. 2017 | 19:06
Dark Theme

Ruth in Seretse sta se spoznala leta 1948 v Londonu. Ona je bila zaposlena kot uradnica v zavarovalnici, on pa je takrat študiral pravo. Seretse Khama je bil v resnici tudi princ Bechuanalanda, to je britanske kolonije v Afriki. Temnopolti mladenič in plavolaso dekle sta se poročila, pa čeprav so njuni zvezi nasprotovali z več strani. Ruth je kmalu po poroki izgubila službo, družina jo je zatajila, ko pa se je par odselil na Črno celino, je njuna ljubezen botrovala skorajšnjemu diplomatskemu incidentu. Po eni strani južnoafriška vlada, v času popolnega apartheida, ni dovoljevala mešanih zakonov, po drugi pa so se angleške oblasti bale, da bi se Južna Afrika zaradi mešane poroke maščevala Londonu, izstopila iz Commonwealtha in onemogočila Veliki Britaniji izvoz urana in zlata.
Do pičice resnično zgodbo družine Khama je David Oyelowo odkril v neki knjigarni, ko je njegovo pozornost pritegnila platnica knjige Colour Bar pisateljice Susan Williams in slika nadvse srečnega para. Oyelowo je knjigo kmalu prebral in se odločil, da bo zgodbo filmsko predelal in celovečerec sam produciral. Režijo je ponudil Ammi Asante, to je v Londonu rojeni režiserki, katere starši so v Veliko Britanijo dospeli iz Gane. Tudi David Oyelowo je igralec afriškega rodu, ki se je poročil z angleško igralko Jessico Watson. Splet njunih življenj in želja, da bi spregovorila o življenju Seretsa Khame, ki je leta 1966 naposled postal kralj Botswane, sta igralca in režiserko prepričala, da se lotita filmskega projekta, ki ima poleg zgodovinskega tudi sociološki pomen, saj uspe iz več zornih kotov opisati sprejemanje različnosti. Mržnja do temnopoltega prebivalstva prihaja posebej do izraza v času Ruthine in Setetsove mladosti v Londonu; ko pa se par odseli v Afriko, mora Ruth kljubovati celi vrsti težav, preden jo tudi Seretsova skupnost sprejme za svojo. Mogoče pa je sporočilo filma prav v dejstvu, da se s prizadevanjem lahko spremeni marsikaj: predvsem, če je vodilo trdne želje ljubezen.
Film, ki so ga premierno predstavili na festivalu v Torontu, novembra pa je odprl šestdeseto izvedbo London Film Festivala, bo od jutri v italijanskih dvoranah.

A united Kingdom

Režija: Amma Asante
Igrajo: Rosamunde Pike, David Oyelowo, Terry Peto in Jessica Oyelowo
Velika Britanija 2016
Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava