Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Delal je tudi s Sergiom Leonejem

3. feb. 2017 | 20:26
Dark Theme

Izreden virtuoz, ki mu je improvizacija pisana na kožo. Skladatelj in pianist, ki v sebi združuje tako ljubezen do gledališča in filma kot do zborovskega petja. Skromen, odločen, hladnokrven, genialen, muzikalen. Vse to je maestro Aleksander Vodopivec in o vsem tem pripoveduje televizijski dokumentarec, ki ga je o njem posnel Marko Sosič. Film Maestro so v četrtek predstavili v polnem avditoriju Deželnega sedeža Rai, saj je nastal v produkciji slovenskih programov javne radiotelevizijske hiše. V nedeljo in v četrtek, 9. februarja, ga bodo ob 20.55 predvajali na kanalu Rai 3 bis.
Triinpetdesetminutni film je poetična pripoved o glasbenem življenju Aleksandra Vodopivca. Vse, kar je ustvaril in doživel, seveda ni našlo prostora v njem, Sosič pa je s pomočjo snemalca in montažerja Alexa Puriča (ter ob sodelovanju Marka Tenceta) ustvaril filmski portret, ki gledalcu predstavi nekatere pomembnejše dogodke in ljudi iz Vodopivčevega življenja. Rojstno Bazovico, kjer je ob očetu tamburašu, klarinetistu in orglarju vzljubil glasbo, in kamor se rad vrača na sprehode po kraški gmajni. Mestno središče, v katerega je že pol stoletja vpet. Ljubljano, kamor je po drugi svetovni vojni odšel zaradi študija in tam – zlasti v dijaškem domu Ivana Cankarja – preživel najlepše obdobje svojega življenja. Akademijo za glasbo, kjer je študiral klavir, violino, klarinet in kompozicijo in nastopal v družbi Borisa Švare, Ignacija Ote, Silvana Križmančiča, Marka Muniha. Gledališke odre, na katerih je neštetokrat nastopil s svojim klavirjem, da bi spremljal igralke in igralce, ki so izvajali njegove songe. Najpogosteje v Slovenskem stalnem gledališču, kamor ga je zvabil Jože Babič in kjer je veliko sodeloval zlasti z Miroslavom Košuto. Ter radijske studie, v katerih je skoraj petnajst let v živo spremljal kabarete Borisa Kobala in Sergeja Verča. Kobal se spominja, da je songe pisal celo na vratih veceja ...
Delček Aleksandra Vodopivca je tudi v enem tistih filmov, ki so ustvarili zgodovino svetovne kinematografije – C’era una volta in America režiserja Sergia Leoneja. Maestro Vodopivec je med snemanjem v ekskluzivnem hotelu Excelsior na beneškem Lidu na vrat na nos priredil znamenito Morriconejevo skladbo Amapola. In jo s preostalimi člani priložnostnega orkestra v filmu tudi zaigral.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava