Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Gli sdraiati

22. nov. 2017 | 21:17
Dark Theme

Iz knjige na gledališki oder in zdaj še v film. Potovanju sto dvajset strani dolge knjige, s katero je Michele Serra pred štirimi leti več tednov prednjačil na lestvici najbolj prodajanega čtiva, res ni videti konca. Po dolgi gledališki turneji, ki je v resnici še v teku, se je režiserka Francesca Archibugi odločila tudi za snemanje filma, v katerem je vlogo protagonista spet zaupala Claudiu Bisiu, ki Serrov roman igra tudi v gledališču.
Simpatična in ponekod nostalgična zgodba pripoveduje o odnosu med očetom in sinom, oziroma o razmerju, ki je kljub trudu ločenega očeta, zelo zapleteno.
Giorgio Selva je nadvse uspešni televizijski novinar, ki ga vsi zelo cenijo, obdan s celo vrsto dobrih prijateljev. Na cesti ga dan za dnem ustavlja kopica ljudi in mu čestita za imenitno delo, ki ga opravlja pred televizijskimi kamerami; ko pa se Giorgio vrne domov in se za hišnimi zidovi sreča s šestnajstletnim sinom, mu je jasno, da je pravo življenje daleč od televizijskega uspeha. Tito, tako je ime najstniku, ne najde v očetu čisto nič izrednega. Njegova družba ga karseda dolgočasi in sploh se mu zdi, da priznani časnikar preveč vtika nos sinovo v življenje.
Giorgio pa neutrudljivo išče stika s Titom, kar pa mu bolj slabo uspeva.
Film, pri scenariju katerega sta sodelovala Francesca Archibugi in eden trenutno pomembnejših italijanskih scenaristov, Francesco Piccolo, se v resnici precej oddaljuje od Serrove pripovedi, pa čeprav opisuje točno iste življenjske dinamike in generacijske razdalje.
Dolgometražec ni uspel najboljše, je pa vseeno zanimiv, ker pripoveduje o trenutkih, ki smo jih vsi doživeli.

Gli sdraiati

Italija 2017
Režija: Francesca Archibugi
Igrajo: Claudio Bisio, Gaddo Bacchini, Sandra Ceccarelli, Cochi Ponzoni, Antonia Truppo, Gigio Alberti in Barbara Ronchi

Ocena: ★★ 1/2


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava