Petek, 19 april 2024
Iskanje

Švedskih »duhov« se ni bati

21. jun. 2018 | 17:04
Dark Theme

Kdo se boji duhov? Prav gotovo marsikdo, a švedskih duhov se ni treba se bati. Skupina Ghost je namreč spet med nami z novim prijetnim albumom Prequelle! Švedski »bend duhov« je svojevrstna glasbena zasedba, njena glasba je posebna mešanica melodičnega metala in roka iz sedemdesetih, posebno vlogo pa odigrajo tudi »cerkvene« orgle. Člani benda so se od samega začetka odločili za črn, skorajda satanističen imidž. Oblačijo se v črne halje, na sebi pa imajo prav tako črne maske. Na prvi pogled bi lahko bila njihova glasba tegobna in izrazito metalska, a ni tako. Pesmi, predvsem v predzadnjem ploščku Meliora, a tudi v novem Prequelle, se občasno odločno približujejo pop ritmom. Melodije komadov so prijetne in poslušalcu takoj ostanejo v spominu. Bend je v desetletni glasbeni karieri izdal štiri studijske albume in dve kratki plošči. Leta 2016 je skupina prejela prestižno nagrado Grammy Award za najboljšo metal pesem in sicer Cirice.
Ghost je neke vrste glasbeni kolektiv, saj se je postava skupine, predvsem v zadnjih letih, velikokrat spremenila. Člane benda imenujejo »Nameless Ghouls« (brezimenski demoni), med temi je baje nekaj let igral tudi nek Tržačan (!), pevcu pa pravijo Papa Emeritus. Z novim ploščkom Prequelle je Papa Emeritus postal Cardinal Copia, petim demonom pa se je pridružil še šesti in sicer saksofonist.

Prequelle, ki je izšel prvega junija, je izdala glasbena založba Loma Vista Recordings. Album sestavlja deset skladb, traja pa malo več kot štirideset minut. V krajšem intru Ashes lahko prisluhnemo kopici deklic, ki prepeva otroško pesmico, takoj za njo pa je na vrsti prvi single Rats. Gre za tipičen Ghost komad, s posrečeno melodijo in refrenom, ki bo prav gotovo žel veliko uspeha na marsikateri radijski postaji. Podobna je tudi naslednja Faith, omembe vredna pa je tudi instrumentalna Miasma, v kateri lahko prisluhnemo tudi novemu saksofonistu. Dance Macabre »pretresljivo« spominja na skupino Duran Duran, Pro Memoria pa je edina balada novega albuma. Na koncu je še čas za komad Life Eternal ... in kdo ve, če bo tudi skupina Ghost večna ...

Prequelle
Ghost
Melodic metal, pop, horror rock
Loma Vista Recordings, 2018
Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava