Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Lucky ali 90-letnik išče srečo

29. avg. 2018 | 21:41
Dark Theme

Film Lucky je predvsem ljubezensko pismo velikemu igralcu, Harryju Deanu Stantonu, ki je v petdesetletni igralski karieri nastopil v več kot 250 filmih. Lani decembra preminuli hollywoodski posebnež, rojen leta 1926 v Kentuckyju, je zaslovel leta 1984 s filmom Paris Texas; v filmu Wima Wendersa je poosebljal očeta, ki trpi za amnezijo. Bil je tako prepričljiv, da je režiserju pomagal do zlate palme na filmskem festivalu v Cannesu. Z Davidom Lynchom pa je sodeloval pri njegovi kultni televizijski seriji Twin Peaks.
V filmu Lucky, ki je te dni na sporedu v tržaški dvorani Ariston, pa Harry Dean Stanton pooseblja devetdesetletnega ateista, ki vse življenje živi po svoje. Ne zanima ga, kaj o njem menijo ostali prebivalci zakotnega mesteca, ki meji s puščavo.
Hud padec pa ga zelo presune in pravzaprav prestraši, saj se zave, da se osamljen odpravlja proti jeseni življenja. Zato se odloči, da si bo sam pomagal in skušal najti smisel svojega življenja v malih stvareh, skoraj rutinskih trenutkih, predvsem pa v pristnih odnosih z bližnjimi.

Lucky, filmski prvenec 55-letnega igralca Johna Carrolla Lyncha, je tako izjemen poklon čudovitemu igralcu Harryju Deanu Stantonu. Istočasno pa je filmska zgodba tudi globoko razmišljanje o smrti, samoti, predvsem pa pomenu človeških odnosov.

Lucky
ZDA 2017
Režija: John Carroll Lynch
Igrajo: Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston in Ed Begley Jr.
Ocena: ★★★ 1/2


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava