Vlada med drugim o stalnem datumu lokalnih volitev

Ljubljana, 14. septembra (STA) - Na dnevnem redu današnje vladne seje bo med drugim predlog novele zakona o lokalnih volitvah, po katerem bi datum glasovanja določili na drugo nedeljo v novembru. Vlada bo obravnavala tudi zakon o Slovenski matici, ki bi omogočil sistemsko financiranje njenega delovanja.

četrtek, 14. septembra 2017 | 00:30

Z novelo zakona o lokalnih volitvah želi zakonodajalec poenostaviti izvedbo volitev županov, občinskih svetnikov in članov četrtnih, krajevnih ali vaških skupnosti. Tako določa stalen termin rednih lokalnih volitev ter zmanjšuje število volilnih organov.

Po šestih rednih lokalnih volitvah predlagatelj namreč ugotavlja, da se zaradi načina določanja datuma glasovanja ta po koledarju vseskozi pomika na zgodnejši termin. Tako bi to spremenili in fiksirali datum volitev na drugo novembrsko nedeljo. Morebitni drugi krog volitev za župana pa bi potekal 14 dni po prvem krogu. Do zdaj je namreč drugi krog rednih volitev najpozneje v 21 dneh razpisala Državna volilna komisija.

Novela podrobneje ureja tudi volilno pravico tujcev v ožje dele lokalnih skupnosti, odpravlja se v praksi neizkoriščeno zakonsko možnost izvedbe volitev v svete ožjih delov lokalnih skupnosti na dve leti.

Zakon o Slovenski matici pa naj bi državo zavezal k financiranju osnovnega dela njenega programa in najosnovnejših stalnih stroškov njenega delovanja. Edini način, da se to zgodi, je ureditev posebnega statusa Slovenske matice, ki mora biti glede na njen poseben zgodovinski in aktualni položaj urejen s posebnim zakonom (lex specialis), navajajo predlagatelji v obrazložitvi. Iz gradiv za obravnavo na vladi je razvidno, da bo zakon državni proračun obremenil za 72.298 evrov letno, pri čemer bo 65 odstotkov zagotovilo ministrstvo za kulturo, 35 odstotkov pa ministrstvo, pristojno za znanost.

Vlada bo predvidoma danes obravnavala tudi predlog uredbe o zelenem javnem naročanju. Ta namesto dosedanjih izrecnih zahtev določa cilje, ki jih bodo za posamezne predmete obveznega zelenega naročanja morali pri vsakokratni oddaji upoštevati naročniki.

VSE ANKETE

Ali soglašate, da se s prihodnjim šolskim letom uvede poučevanje slovenščine kot drugi jezik EU na nižjih šolah z italijanskim učnim jezikom na Tržaškem in Goriškem?