Cerar kritike DeSUS in SD do Kolar Celarčeve označil za predvolilno retoriko

Ljubljana, 14. septembra (STA) - Premier Miro Cerar je zadovoljen, da je ministrica Milojka Kolar Celarc uspešno prestala interpelacijo in prejela podporo za svoje delo v korist javnega zdravstva. Kritike koalicijskih DeSUS in SD pa je Cerar po seji označil za predvolilno retoriko ter dejal, da na koncu ne šteje govorjeno, pač pa dejstvo, da sta partnerici ministrico podprli.

četrtek, 14. septembra 2017 | 02:52

Tudi koalicijski DeSUS in SD namreč na interpelaciji, ki jo je predlagala SDS, nista skoparili s kritikami na račun ministrice za zdravje. V DeSUS so pojasnili, da njihovi glasovi ne bodo v podporo ministrici, pač pa premierju Miru Cerarju, v SD pa so izpostavili, da bodo glasovi proti interpelaciji glasovi proti politiki SDS, ne pa v podporo Kolar Celarčevi.

A je Cerar to zaznal kot predvolilno retoriko. Po njegovih besedah sta koalicijski partnerici s svojimi glasovi podprli ministrico in njeno delo, saj se je o tem danes tudi odločalo. Kot bistveno je izpostavil, da so podprli ministričino delo, ki da je v korist javnega zdravstva. "V korist projektov, ki smo si jih zadali, da izboljšamo stanje v javnem zdravstvu, za zdravstveno osebje in bolnike," je pojasnil v izjavi novinarjem po maratonski interpelacijski seji, dolgi več kot 15 ur.

Cerar ugotavlja, da je to že sedma interpelacija, ki jo je vložila SDS, eno pa je poleg tega podprla, vse pa da so bile neuspešne. "To veliko pove samo po sebi," je ocenil premier. Podpora ministrici je po njegovem mnenju spodbuda za naprej, pred njimi pa so, kot je dodal, še zelo pomembni in zahtevni izzivi.

Tudi Kolar Celarčeva je v izjavi za medije po seji izrazila veselje ob glasovanju, ki po njenih besedah pomeni podporo njeni politiki na področju zdravstvenega varstva in tudi celotni strategiji do leta 2025. "Dejansko kaže, da sem dokazala, koliko je bilo v teh treh letih že narejenega in kaj nas čaka v prihodnjih dneh," je dejala.

Ob tem je spomnila, da bo DZ prihodnji teden obravnaval predlog interventnega zakona ter noveli zakonov o pacientovih pravicah in zdravstveni dejavnosti. V nadaljevanju pa bosta sledila še zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter verjetno tudi zakon o dolgotrajni oskrbi. "Oboje imamo že pripravljeno in čaka še na zaključno uskladitev z ministrstvom za finance," je pojasnila.

Za interpelacijo Kolar Celarčeve je sicer glasovalo 23 poslancev, 42 pa jih je bilo proti njeni razrešitvi.

VSE ANKETE

Ali soglašate, da se s prihodnjim šolskim letom uvede poučevanje slovenščine kot drugi jezik EU na nižjih šolah z italijanskim učnim jezikom na Tržaškem in Goriškem?