Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Svetovni dan Zemlje

20. apr. 2018 | 10:02
Dark Theme

Jutri bomo obeležili svetovni dan Zemlje, ki letos poteka z geslom Prenehajmo si onesnaževati okolje s plastiko. Kljub vse večji ekološki ozaveščenosti še vedno proizvedemo in v okolje odvržemo preveč plastike. Več kot osem milijonov ton plastike vsako leto konča v naravi, še posebej problematična pa je onesnaženost oceanov. 22. april se kot svetovni dan Zemlje na pobudo civilnodružbenih organizacij po vsem svetu praznuje od leta 1970. Številni posamezniki in okoljske organizacije na ta dan pripravljajo različne dogodke in prireditve, s katerimi opozarjajo na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. Različni dogodki bodo ob tej priložnosti potekali tudi po vsej Sloveniji in vzdolž italijanskega polotoka ter v Furlaniji Julijski krajini, med drugim v deželnem naravnem rezervatu jezera Cornino.
Samo leta 2016 je bilo po svetu prodanih več kot 480 milijard plastenk, potem ko jih je bilo še leta 2006 okrog 300 milijard. Vsako minuto se proda okrog dve milijona plastičnih vrečk, na leto njihovo število preseže 1000 milijard. Z mehurčkasto embalažo, namenjeno ovijanju, ki je porabljena v enem letu, bi lahko desetkrat ovili Zemljo okrog ekvatorja.
Ameriški in britanski znanstveniki so pred nekaj dnevi sporočili, da so po naključju ustvarili encim, ki je sposoben razgrajevati plastiko.
Odkritje bi bilo lahko revolucionarno.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava