Petek, 19 april 2024
Iskanje

»Strpnost je dejanje, ki ga moramo izvajati vsak dan«

Danes je mednarodni dan strpnosti

16. nov. 2018 | 13:01
Dark Theme

»Strpnost je dejanje človečnosti, ki ga moramo izvajati vsak dan z namenom, da se bomo lahko veselili raznolikosti, ki nas krepi, in vrednot, ki nas povezujejo,« je ob mednarodnem dnevu poudarila generalna direktorica Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) Audrey Azoulay.

Namen izobraževanja za več strpnosti je po pojasnilu Unesca zavračanje takšnih ravnanj, ki vodijo v strah in izključevanje. Mladim omogoča, da razvijejo sposobnosti za neodvisno presojanje, kritično mišljenje in etično razmišljanje. Raznolikost verstev, jezikov, kultur in narodov ne sme voditi v spopade, ampak pomeni zaklad, ki bogati vse nas, so poudarili.

Prizadevanja proti nestrpnosti morajo po njihovem opozorilu vključevati ustrezno zakonodajo, izobraževanje in rešitve na lokalni ravni. Omogočen mora biti dostop do informacij, vsak posameznik pa se mora zavedati pomena strpnosti, so izpostavili.

Organizacija Združenih narodov je začela novo kampanjo za strpnost, spoštovanje in dostojanstvo po vsem svetu. S kampanjo pod naslovom Skupaj oz. v angleščini Together želijo zmanjšati negativen odnos do beguncev in migrantov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava