Bi jedli ščurke in kobilice?

Spričo naraščanja števila svetovnega prebivalstva bo verjetno postalo aktualno vprašanje vedno večjega prehranjevanja z žuželkami. V to smer gre tudi projekt oz. poslovna zamisel treh mladih raziskovalcev tržaške visoke šole Sissa.

A

nedelja, 17. junija 2012 | 13:45

Bi jih jedli?

Bi jedli ščurke in kobilice? Ob tem vprašanju bi se marsikdo namrdnil oz. celo zgrozil, vendar stvar utegne postati aktualna spričo naraščanja svetovnega prebivalstva, ki danes šteje sedem milijard ljudi, leta 2050 pa naj bi jih štelo kar devet milijard, zato se upravičeno postavlja vprašanje, kako in s čim se bodo vsi ti ljudje prehranjevali. Na to vprašanje skušajo nuditi odgovor trije mladi raziskovalci Visoke šole za napredne študije Sissa (v okviru t.i. Master in Complex Actions), ki so v sodelovanju s podjetjem za socialno inovacijo The Hub Trieste pripravili projekt, pravzaprav poslovno zamisel, na podlagi katere bi razvili novo kulinarično ponudbo, ki bi slonela na prehrani z žuželkami in nevretenčarji.
Zamisel so predstavili v petek, 15. junija, v prostorih kavarne Rossetti, kjer so ponudili svojevrsten »aperitiv«, katerega glavne sestavine so bile seveda žuželke, znanost in podjetniška logika. Zamisel o prehranjevanju z žuželkami namreč ni tako nora, kot zgleda, saj jih v 80 odstotkov držav na svetu jedo več kot tisoč različnih vrst, je dejala Francesca Mancini, mlada raziskovalka, ki skupaj s kolegoma Eliso Ius in Davidom Baccarinom sestavlja skupino, ki si je projekt zamislila. Pa tudi v civilizirani Evropi si nekoč niso preveč belili glave glede prehranjevanja z žuželkami: slednje so jedli že stari Rimljani, je dejal izvedenec Maurizio Paoletti z Univerze v Padovi, še danes pa starejši možakarji na furlanskem podeželju vedo povedati, kako so v otroštvu jedli metulje in dele kobilic, tako da ni treba iti npr. med pripadnike južnoameriškega indijanskega plemena Janomamijev, za katere gosenice, mravlje, termiti, deževniki in druga »golazen« še danes predstavljajo pomemben vir prehrane. Spričo naraščanja prebivalstva bo prehranjevanje z žuželkami in nevretenčarji aktualno, tudi ker predstavljajo kar 90 odstotkov vrst živih bitij na svetu, poleg tega so tudi zelo hranljive (npr. od deset do petnajst čričkov naj bi bilo enakovrednih kilogramu govejega mesa).
Žuželke po besedah Mancinijeve vsebujejo veliko proteinov, vitaminov in mineralnih soli, poleg tega pa so okoljsko bolj vzdržne kot pa npr. govedo, ki proizvaja kar 18 odstotkov emisij toplogrednih plinov. Ponekod, npr. na Nizozemskem, jih že jedo, v Italiji pa ljudje npr. jedo rake, ki so sorodniki žuželk in nevretenčarjev, medtem ko na Sardiniji proizvajajo poseben sir, v katerem se nahajajo ličinke neke vrste muhe. In, ne nazadnje, njihov okus je dober: od tod zamisel, da bi tradicionalno italijansko kuhinjo oplemenitili z žuželkami.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.VSE ANKETE

Katero nastanitev izbirate za poletni dopust?

ostale novice

V tržaškem pristanišču zasegli 50 kilogramov heroina

Tovor je bil skrit v tovornem vozilu, ki naj bi prispel iz Irana. Gre za enega večjih zasegov zadnjih desetletij v TrstuPriložen videoposnetek

20. julija 2018 | 14:03

Na ustnem izpitu je predstavila referat o Svobodnem tržaškem ozemlju

Odličnjakinja Marika Farinelli iz Slivnega bo nadaljevala študij na Ekonomski fakulteti v Trstu

20. julija 2018 | 09:04

Zadnja julijska sobota v znamenju olimpijade »klanf«

Tekmovalci se bodo v Ausonii pomerili v sedmih kategorijah, posebno oceno pa prinaša oprava

20. julija 2018 | 10:33

Od Hugojevih Nesrečnikov do Queenov

V Stalnem gledališču FJK predstavili prihodnjo sezono

19. julija 2018 | 20:07

Tržaško italijansko stoletje?

V palači Gopčević odprli razstavo črnobelih fotografij, ki bo brezplačno na ogled vse do 2. septembra

19. julija 2018 | 19:06

Do plaž pod Obalno cesto z avtobusom

Medkrajevni prevoznik APT je po uvedbi prepovedi parkiranja okrepil pogostost avtobusov ob koncih tedna

19. julija 2018 | 18:14

Varnostniki na mestnih avtobusih

Prevozno podjetje Trieste Trasporti je sporočilo, da je zaradi potnikov, ki ne plačujejo vozovnice, v zadnjem letu izgubilo skoraj 2 milijona evrov

20. julija 2018 | 08:14