Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Prva dvojezično poimenovana ulica na Tržaškem

22. feb. 2014 | 18:41
Dark Theme

»Via Ulica Robert Baden-Powell - 22/2/1857 - 8/1/1941 - Fondatore del movimento scout mondiale - Ustanovitelj svetovnega skavtskega gibanja«: tako piše na tabli, ki so jo danes (22. februarja) popoldne nasproti sedeža openskih gasilcev ob začetku poti, ki bivšo cesto 202 povezuje s svetiščem na Vejni, odkrili ob prisotnosti občinskih oblasti in množice članov skavtskih organizacij s Tržaškega, pa tudi iz Slovenije (prisotni so bili člani stega iz Ankarana in Škofij).
Prav zasluga skavtov je, da je v skladu z zaščitnim zakonom za slovensko narodno skupnost tržaška občina dala postaviti prvo uradno dvojezično tablo, ki označuje ime neke ulice. Obenem je to tudi prvi primer, da je kaka občinska uprava omogočila postavitev table z odločilnim doprinosom zasebnikov, ki so denar za tablo zbrali s prostovoljnimi prispevki.
To je bilo med drugim poudarjeno na včerajšnji slovesnosti, ki je sovpadala z Baden-Powellovim rojstnim dnem, ko skavti praznujejo dan spomina, med drugimi pa so se je udeležili tržaška podžupanja in odbornica za toponomastiko Fabiana Martini (le-ta je prejela tudi skavtsko ruto) ter občinski odbornik za gospodarski razvoj Edi Kraus, podpredsednik Pokrajine Trst Igor Dolenc in predsednik vzhodnokraškega rajonskega sveta Marko Milkovič in na kateri so v italijanščini in slovenščini (slovenski govor je v imenu Slovenske zamejske skavtske organizacije imel Ivo Jevnikar) poudarili sporočilo Badena-Powella, da je treba postati dobri državljani in biti pripravljeni v vsakem trenutku služiti skupnosti ter pustiti za sabo nekoliko boljši svet od tistega, ki smo ga našli. Današnja slovesnost je tudi nadgradnja sodelovanja med skavtskimi organizacijami na Tržaškem. Ob govorih so v slovenščini in italijanščini prebrali poslednje sporočilo Badena-Powella ter prisluhnili posnetku njegovega govora, medtem ko je skavtski pevski zbor pel italijanske in slovenske skavtske pesmi, prav tako so se s svojimi klici oglasili člani raznih slovenskih in italijanskih skavtskih skupin.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava