Četrtek, 04 april 2024
Iskanje

Polemike po samomoru pred kvesturo

14. mar. 2014 | 17:32
Dark Theme

V Trst je prispel bratranec pokojnega Naserija Mohamada Gula, 21-letnega državljana Afganistana, ki je v sredo pred tržaško kvesturo poskusil streljati proti policistom (k sreči neuspešno) in se nato ustrelil sam. Sorodnika so priklicali iz centra, ki se ukvarja z azilanti, da bi obvestil ostale svojce in uvedel postopek za prevoz posmrtnih ostankov v domovino. To bo mogoče šele po privolitvi tožilstva, ki je odredilo obdukcijo. Tržaški oddelek za mentalno zdravje, ki ga vodi Roberto Mezzina, se je po pretresljivem dogodku znašel na zatožni klopi, češ da naj bi podcenjeval Gulove psihične težave in nasilne izpade. Predsednik Italijanskega konzorcija za solidarnost (ICS) Gianfranco Schiavone je dejal, da je Gul že omenil samomor, opazili so obsesije in blodnje, februarja je tudi fizično napadel operaterja. Schiavone naj bi zaman pozval oddelek za mentalno zdravje, naj zadrži mladeniča dlje na opazovanju. Nazadnje je psihiatrična služba obiskala Gula 12 ur pred krvavim dogodkom, saj je bil zelo anksiozen, čeprav ni bil agresiven. Po pregledu se je umiril, a le začasno.
Zdravstveno podjetje je v tiskovnem sporočilu pojasnilo, da je bil mladenič v januarju štirikrat gost psihiatrične službe (predpisali so mu menda anksiolitike), 27. februarja pa so ga za 24 ur zadržali na opazovanju, potem ko je v domu za azilante na Božjem polju napadel operaterja konzorcija ICS. V sporočilu piše, da moški ni kazal znakov hudih psihičnih motenj, temveč globoko nelagodje, povezano z begunsko izkušnjo in sindrom družbene neprilagojenosti. Sporočilo omenja tudi pregled, do katerega je prišlo 12 ur pred streljanjem.
Krajevni politiki so se množično odzvali na dogodek. Poslanec Severne lige Massimiliano Fedriga sprašuje notranjega ministra Alfana, ali bo zajezil priseljenske tokove, Sandra Savino (Forza Italia) pa opozarja krajevne uprave, da dopuščajo skrb vzbujajoč porast kriminalitete. Ettore Rosato (DS) je njene besede označil kot »sramotno manipulacijo tragedije«. Sabrina Morena in Marino Sossi (SEL) sta včeraj na prizorišču dogodka izjavila, da se politika sprejemanja tujih priseljencev ne sme ustaviti ter opozorila, da imajo vsi azilanti za sabo težke izkušnje in tudi pri nas živijo v stanju negotovosti. Peter Behrens (SKP) je izpostavil, da lahko mladega človeka brez perspektiv prevzame obup: »Mladi Afganistanec ni bil nor, ampak je obupal. Obup pa izhaja tudi iz nezaupanja in sovraštva, ki ga zaznavamo okoli sebe namesto razumevanja in solidarnosti.« »Ne, poslanec Fedriga, problemov ne bomo rešili z izključevanjem tistih, ki bežijo pred vojno, represijo in nemogočimi življenjskimi razmerami. To bomo dosegli samo v pravični družbi, ki vrača vsem dostojanstvo,« je še poudaril Behrens.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava