Torek, 09 april 2024
Iskanje

Sodnik (spet) potrdil, da je Trst v Italiji

19. mar. 2014 | 19:00
Dark Theme

Tržaški sodnik Pietro Leanza je na obravnavi o domnevnem obrekovanju zoper predsednika gibanja Svobodni Trst Roberta Giurastanteja zavrnil ugovore oškodovane stranke. Giurastante je 22. januarja s svojim odvetnikom Edoardom Longom - tako kot v vseh postopkih, v katerih je tako ali drugače vpleten - postavil vprašanje jurisdikcije, češ da italijansko sodstvo v Trstu nima pristojnosti, ker naj bi bilo to območje sestavni del še obstoječega Svobodnega tržaškega ozemlja.
Sodnik je torej zavrnil ugovor, ob tem pa povedal, da je bilo to ozemlje po letu 1954 pod italijansko civilno upravo, nakar so osimski sporazumi leta 1975 zapečatili italijansko suverenost (in jugoslovansko suverenost v nekdanji coni B). Proces, na katerem je obrekovanja obtožen novinar televizije Antenna 3 Luigi Gandi, se bo nadaljeval šele 2. julija, in to v Trstu - pred italijanskim sodnikom.
Kot ponavadi je obravnavo spremljalo večje število aktivistov gibanja Svobodni Trst, ki so tudi demonstrirali pred sodno palačo. Giurastante je s sodnikovimi besedami zadovoljen, kljub zavrnjenemu ugovoru: »Prvič je predstavnik italijanske države potrdil, da Italija v Trstu do leta 1975 ni bila suverena. Potem bo treba dokazati, kako so osimski sporazumi to spremenili, saj mi trdimo, da niso veljavni. Vsekakor pa sem zadovoljen, ker ni več tiste neomajne resnice, ki jo podpira italijanska stran.« Sodnik Leanza je sicer tudi pohvalil delo sodnikov deželnega upravnega sodišča FJK, ki so teze Svobodnega Trsta pred nedavnim zavrnili na celi črti. Proti tisti razsodbi so aktivisti Svobodnega gibanja vložili priziv, ki ga obravnava državni svet. Jutri pa naj bi zaradi stavke odvetnikov odpadla obravnava o Svobodnem tržaškem ozemlju na kasacijskem sodišču (v povezavi z nekim drugim kazenskim postopkom).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava