Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Trimesečna pomoč v bolnišnici v Nangomu

20. mar. 2014 | 19:27
Dark Theme

V sklopu medicinske fakultete v Ljubljani deluje Sekcija za tropsko medicino. Že več kot 20 let vodi strokovno-humanitarne odprave v države tretjega sveta, zlasti v Afriko (po novem tudi na Papuo Novo Gvinejo). Prihodnja odprava bo iz Ljubljane odletela 21. aprila, med udeleženkami pa bo tudi 28-letna Darja Kodrič s Katinare, absolventka na medicinski fakulteti v Ljubljani.
»Običajno so priredili po eno odpravo na leto, ker pa nas je vse več, skušajo na fakulteti poskrbeti, da bi bila izkušnja v tujini čim bolj kontinuirana in da bi bil kdo od študentov stalno dol,« nam je povedala Darja. »V četrtem ali petem letniku sledimo predavanjem izbirnega predmeta Tropska medicina v sklopu infekcijskih bolezni in ko opravimo ta predmet se lahko v zadnjem letniku odločimo za odpravo, ki je prav tako kot predmet izbirna.«
Pa je padla odločitev za potovanje, pravzaprav odpravo.
Ob zaključku predavanj izbirnega predmeta smo se aprila lani odpravili na t.i. tropski vikend; v Kranjski gori smo se udeležili intenzivnih delavnic in predavanj tropske medicine. Z nekaterimi udeleženkami smo se že poznale, z drugimi smo se spoznale šele tam. Navezale smo stike in se odločile za odpravo, ki jo sestavljamo Kristina, Tjaša, Nina, Veronika, Tina in podpisana - tri študentke medicine in tri študentke zdravstvene nege. Odpravljamo se v Zambijo, v podeželsko mestece Nangoma, severo-zahodno od glavnega mesta Lusaka, kjer je bolnišnica.
Ali že veš, kako bo potekalo vaše delo?
V Nangomi bomo delale v bolnišnici, kjer imajo moški, ženski, otroški in ginekološko-porodniški oddelek, dejansko pa tam delujeta le dva zdravnika, največkrat samo eden, medtem ko je negovalnega osebja k sreči nekaj več. Tri mesece bomo delale v tamkajšnji bolnišnici, kjer bomo po svojih najboljših močeh nudile zdravniško pomoč in oskrbo tamkajšnjim prebivalcem. Jutranje vizite na primer največkrat ne opravi nihče, ker ni nikogar na razpolago. Sicer pa bomo šele po prvih dveh »spoznavnih« tednih ugotovile, kje smo najbolj potrebne; nudile bomo strokovno medicinsko pomoč, preprečevale širjenja nalezljivih bolezni, skrbele za ozaveščanje in zdravstveno vzgojo prebivalcev na področju prehrane, higiene in perinatalnega varstva ter bolnišnico oskrbele z zdravili, sanitetnim materialom in bolnišnično opremo, ki bo potem ostala na razpolago osebju in bolnikom tudi po našem odhodu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava