Petek, 05 april 2024
Iskanje

Vrtovi in zelenice bodo odslej »ženski«

28. mar. 2014 | 23:08
Dark Theme

Tudi imena občinskih vrtov in zelenic lahko pripomorejo k uveljavljanju drugačne kulture, take, ki upošteva in spoštuje tudi ženske protagonistke krajevne in svetovne zgodovine. Razkorak med »moško« in »žensko« toponomastiko bo sicer še dalje neverjetno velik, a nekje je treba pač začeti ...
Tako razmišlja podžupanja Fabiana Martini, ki je v petek med zelenicami vrta v Ulici Boccaccio napovedala novo »usmeritev« občinske toponomastike. V prihodnjih mesecih naj bi kar enajst žensk dobilo svoje mesto na tržaškem zemljevidu: v večini primerov naj bi jih občinska uprava počastila z zelenimi mestnimi oazami, po njih pa bi lahko, če bodo zavodski sveti predloge podprli, dobile ime tudi nekatere šolske podružnice, ki niso še poimenovane.
Na podlagi predlogov, ki jih je prejela občinska komisija za toponomastiko, so izbrali naslednja imena: Marisa Madieri, Fedora Barbieri, Wanda in Marion Wulz, Leonor Fini, Chiara Longo, Ondina Peteani, Maria Teresa D'Asburgo, Elsa Merlini, Medea Norsa, Augusta Rapetti Bassi in Alma Vivoda. Na naše vprašanje, zakaj ni med njimi nobene Slovenke, je podžupanja odgovorila, da so prejeli zelo malo predlogov za poimenovanja po slovenskih ženskah, ta pa naj bi se tikala nekaterih kraških vasi. Predloge lahko vsekakor vloži kdorkoli, tako zasebniki kot organizacije ali na primer rajonski sveti, spominja Fabiana Martini.
Pred časom je tudi naš dnevnik skušal sprožiti akcijo za poimenovanje kakega tržaškega trga, ulice, vrta po Slovenki, ki pa žal ni naletela na odziv »zamejske« javnosti. Najbrž je že skrajni čas, da predloge vložimo sami.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava