Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

V Trstu svetovni dan molitve za duhovne poklice

2. maj. 2014 | 12:26
Dark Theme

Trst bo 10. in 11. maja osrednje prizorišče dogajanja pobud na vsedržavni ravni, ki jih Katoliška cerkev v Italiji prireja ob 51. svetovnem dnevu molitve za duhovne poklice, pri katerem sodelujejo tržaška škofija ter njena center za duhovne poklice in komisija za mladinsko pastoralo. Dogodek, ki vsako leto poteka v drugi italijanski škofiji, bo letos v Trstu, kar je po besedah krajevnega škofa, nadškofa msgr. Giampaola Crepaldija, za krajevno Cerkev čast, ki sovpada s trenutkom, ki je na krajevni ravni na področju duhovnih poklicev živahen. Čeprav je Trst laično mesto, to ne pomeni, da gre za versko puščavo, saj v mednarodnem semenišču Redemptoris Mater študira dvajset slušateljev, v medškofijskem semenišču pa se na duhovniški poklic pripravlja deset mladih Tržačanov, obenem gre zanimanje za redovniške in druge poklice beležiti predvsem pri ženski populaciji, še posebej pa se poklicanost čuti na področju karitativnih dejavnosti.
Cilj svetovnega dneva molitve za duhovne poklice, katerega pobude so predstavili danes (2. maja) dopoldne na tržaški škofiji, je po Crepaldijevih besedah ponovno odkritje lepote krščanske poklicanosti. Geslo letošnjega svetovnega dne je »Odpri se resnici, prinesel boš življenje« in prav o tem bodo mladi, ki obiskujejo srednje šole, razmišljali na njim namenjenem praznovanju, ki bo 10. maja ob 15. uri na gradu sv. Justa, medtem o bo zvečer ob 20.30 v cerkvi Novega sv. Antona škofijsko molitveno bedenje za duhovne poklice, namenjeno vsem vernikom, ki bodo lahko prisluhnili pričevanju Cristine Acquistapace, 42-letne redovnice z downovim sindromom. Od 22. do 1. ure bo sledila t.i. »nočna evangelizacija« z baklado po mestnih ulicah, ki se bo zaključilo v cerkvi Blažene Device Rožnega venca v starem mestu, stekla pa bo tudi poulična evangelizacija.
Svetovni dan molitve za duhovne poklice bo dosegel višek 11. maja, ko bo v stolnici sv. Justa ob 11. uri slovesna maša, ki jo bo daroval nadškof Crepaldi, neposredno pa jo bo prenašal prvi državni televizijski kanal RAI 1. Ob 16. uri pa bo v dvorani Tripcovich koncert skupine The Sun, benda iz Veneta, katerega člani se po ponovnem približanju veri posvečajo izvajanju pričevanjskih koncertov.
Na področju duhovnih poklicev pa bo tržaška škofija v kratkem poskrbela še za dve pobudi: nad Miljami bodo odprli hišo Il sicomoro, kjer bodo mladi lahko spoznavali možnost izbire duhovnih poklicev, v Trstu pa bo nastalo tudi malo semenišče.
13. maja pa bo na tržaški univerzi ob 17.30 v dvorani Bachelet srečanje o socialnem sporočilu okrožnice papeža Frančiška Evangelii Gaudium, o čemer bosta govorila nadškof Crepaldi in docent politične ekonomije na Univerzi v Bologni Stefano Zamagni.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava