Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Na Majenci ...kot v veliki družini

10. maj. 2014 | 21:43
Dark Theme

Mladi Dolinčani so letos posebno vlogo župana in županje Majence zaupali 27-letnemu Matevžu Čuku in 21-letni Katii Delpiano. V veselem pomladnem vaškem vzdušju, smo jima med delom in pripravami na nedeljski višek Majence, ko bodo v zgodnjih jutranjih urah dvignili letošnji maj, ukradli nekaj minut.
Kdaj in kako so se letos začele priprave na Majenco?
Matevž: Odbor se je začel sestajati že februarja, prave priprave pa so v polnem teku mesec dni. Vsako leto imamo tri fantovske in dekliške ure, na prvi izvolimo župana, na drugi županjo, na treji, to je 30. aprila, ko postavimo topol na K'lužo, pa se dokončno dogovorimo o celotni organizaciji Majence.
Katera je vloga župana oz. županje?
Katia: Predvsem organizacija, midva delegirava in razdeliva delo. Vsak posameznik ima svojo funkcijo, nekdo je zadolžen za dviganje maja, nekdo za pijačo, nekdo za pripravo jedi na žaru ... Kar najbolj občutim kot županja pa je stres zaradi odgovornosti, da bi se vse dobro izteklo. Sva pa odgovorna tudi za stike z javnostjo.
Kako doživljate mladi ta vsakoletni vaški običaj? Je še vedno tako občuten, kot nekoč?
Matevž: Nekateri so še vedno zelo zavzeti, čeprav se to po pravici povedano nekoliko izgublja. Osebno mi je ta praznik zelo pri srcu, to sem čutil že pred 14 leti, ko sem prvič vstopil v fantovsko in dekliško.
Katia: Na Majenci imaš občutek, da smo vsi velika družina, to je občutek, da pripadaš vaški skupnosti, trenutek družitve za vse, od najmlajših do najstarejših.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava