Torek, 09 april 2024
Iskanje

KulinArtfest vabi na Volčji Grad

14. maj. 2014 | 20:39
Dark Theme

Na začetku je bila čebula, bil je kuhinjski nož, bile so črke ...na koncu je kulinArtfest.
Ljubitelji dobre kuhinje in okusnih knjig so med vikendom, ko se bo maj prelil v junij, vabljeni na Volčji Grad. V vasi v bližini Komna bo namreč potekal prvi mednarodni sejem kuharskih knjig in knjig s kulinarično vsebino - kulinArtfest. Izvirno zamisel so v sredo predstavili v Narodni in študijski knjižnici v Narodnem domu.
KulinArtfest se je rodil »v loncu« Založništva tržaškega tiska, ki je k organizaciji pritegnilo društvo Debela griža Volčji Grad (včeraj ga je zastopal Damjan Pirec, ki je tudi »župan« vasi), Kosovelovo knjižnico iz Sežane in komensko občino, a tudi knjigotrštvo Buča in krožek Fotovideo Trst 80. Skupaj so sestavili bogat program, ki bo v lepi kraški vasi, pravem arhitekturnem biseru, kot ga je definiral komenski župan Danijel Božič, potekal zadnjo majsko soboto in prvo junijsko nedeljo. Festival bo ob 15. uri uvedel nadvse zanimiv projekt Kosovelove knjižnice, ki ima svojo izpostavo tudi v Komnu. Ravnateljica Magdalena Svetina Terčon je pojasnila, da razpolagajo s številnimi recepti in jedilniki, med katerimi so tudi tisti, ki jih med svojimi kulinaričnimi delavnicami predstavljala Tončka Kosovel, Srečkova sestra. Od tu zamisel o knjigi Kako se je kuhalo pri Kosovelovih, ki jo bodo bogatili tudi spomini udeleženk.
Sledila bo okrogla miza Od štedilnika do knjige in nazaj, ki jo bo vodil Iztok Ilich, sooblikovali pa gastronomski strokovnjaki: hrvaški pisatelj Veljko Barbieri, etnolog Janez Bogataj, avtorica kraških kulinaričnih bestselerjev Vesna Guštin, strokovnjak za mesnine Stanislav Renčelj ter koroški založnik Lojze Wieser. Ob 18. uri je predviden klepet ob kuhanju morskih dobrot, v katerega se bosta z Mitjo Tretjakom zapletla gurmana Marjuča Offizia in Klemen Košir. V večernih urah pa vsi vabljeni na vaški trg, na potep »od polke do rock’n’rolla« z ansamblom Klapa iz Brega.
Nedeljski spored bo ob 9. uri uvedel avtorski klepet ob kuhanju, med katerim bosta Mara Mužina in Mirjam Simčič predstavili in pripravili nekaj receptov iz njune zbirke Domače slaščice. Pogovor bo vodila Ivana Soban (ki je tudi ustvarila posrečeno celostno podobo kulinArtfesta). Med 10. in 14. uro bodo založniki spregovorili o svojih idejah in projektih (na festivalu bo sodelovalo preko trideset založb). Od 14.30 pa se bodo zvrstile štiri kuharske delavnice za otroke in odrasle (o teh bomo podrobneje poročali v prihodnjih dneh), festival pa bo ob 18. uri zaključil koncert ljudskih pesmi v izvedbi KD Kraški šopek.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava