Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

»Totalni bedaki«

17. maj. 2014 | 18:31
Dark Theme

Dokumentarec Koalicija sovraštva, v katerem je novinar Erik Valenčič predstavil delovanje slovenskih neonacističnih skupin, je slovensko javnost po eni strani šokiral, po drugi pa v njej sprožil številne navdušene odzive. »Mnogi so v komentarjih izpostavljali zlasti like s Primorske, v prvi vrsti oba sogovornika iz Štivana ...in tega ne trdim zato, ker sedita danes v tej dvorani: oddaji sta dala izjemen pečat, saj sta zelo nazorno pokazala, da je sklicevanje slovenskih neofašistov na domoljubje totalni nesmisel. Marsikomu sta odprla oči.«
Tako je mladi slovenski novinar Erik Valenčič dejal na petkovem predvajanju dokumentarca Koalicija sovraštva, ki je v Slovenski klub privabil res veliko ljudi. Med njimi sta sedela tudi David Peric in Lucijan Kocman, ki sta v dokumentarcu pojasnila, da je za Slovence v Italiji povsem nerazumljivo, kako se lahko slovenski neofašisti, ki prisegajo, da jim je pri srcu usoda in prihodnost slovenskega naroda, družijo z italijanskimi neofašisti, ki se že desetletja znašajo nad Slovenci v Italiji in na primer mažejo slovenske napise in jih prekrivajo s fašističnimi nalepkami. »Zamejci« so zaradi fašizma v preteklosti veliko pretrpeli, zato so slovenski neofašisti zanje totalni bedaki. Preprosto in učinkovito.
Erik Valenčič je dokumentarec posnel za RTV Slovenija, delo je trajalo štirinajst mesecev, v podzemni svet slovenskih neofašistov pa se je začel poglabljati že pred leti, v člankih za tednik Mladina. V skoraj uri trajajočem filmu je zelo nazorno prikazal, kdo so in kje se zbirajo ti slovenski nestrpneži: v prvi vrsti v skupinah Blood&Honour, Headhunters Domžale, Tu je Slovenija, a tudi v navijaški skupini Green Dragons ljubljanske Olimpije. Zbral je nad tri tisoč fotografij in čeprav je v filmu večina obrazov zabrisanih, so obrazi, imena in priimki nekaterih njihovih voditeljev zelo jasno prikazani (Andrej Okorn, Kristjan Podobnik, sicer tudi aktiven v Janševi stranki SDS, in drugi). Valenčič je prisluhnil bivšim fašistom, ki so izstopili iz »organizacije« in kot zaščitene priče tudi nastopajo v dokumentarcu. Od nekdanjih ministrov Ljubice Jelušič, Boruta Pahorja in drugih politikov je skušal, tako kot njegova kolega Anuška Delič (Delo) in Blaž Petkovič (Dnevnik), izvedeti, zakaj so »pometli pod preprogo« vedenje o povezavah med neonacističnimi skupinami in slovensko vojsko ter celo o urjenju prvih na vadbiščih druge. Direktorja kriminalistične policije Marjana Fanka je vprašal, zakaj niso njegovi policisti nastopili proti neofašistom, ki so na ljubljanskih »vstajah« organizirano povzročali izgrede.
 


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava