Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Prvi Rom, ki je tožil srbske paravojake

20. maj. 2014 | 21:10
Dark Theme

Zijo Ribić je muslimanski Rom iz vasi Skočić pri Zvorniku. Zijo je sirota, odkar je leta 1992 čudežno preživel pokol svoje družine. Srbske paravojaške enote so pobile starša, širi brate in sestre, sosede. Zijove rane pa niso bile dovolj globoke. Od takrat je živel po bolnicah, sirotišnicah ...danes ima trideset let in živi v Tuzli, v hotelu, v katerem je zaposlen kot kuhar in kjer že več mesecev ne prejema plače. Zijo velja za prvega člana romske skupnosti, ki je tožil člane srbskih paravojaških enot; lani je beograjsko sodišče obsodilo morilce njegove družine na skupno 73 let zapora.
Zijo v teh dneh potuje po Italiji, da bi pripovedoval svojo neverjetno življenjsko zgodbo in zaslužil nekaj denarja s solidarnostnimi večerjami, ki jih prireja mreža njegovih prijateljev in znancev in na katerih Zijo ponuja svoje specialitete. Med njimi je tudi Tenda per la pace e i diritti (Šotor miru in pravic) iz Štarancana, ki Zija redno srečuje med študijskimi potovanji po Bosni in Hercegovini. Teh se udeležujejo številni dijaki in profesorji višjih šol iz Trsta in širše dežele FJK, a tudi univerzitetni študentje in drugi.
Tržaško srečanje z Zijom bo v petek, 23. maja, ob 18.30 v oratoriju v Ul. Franca 5/1. Prisotnim bodo uvodoma predstavili projekt, skozi katerega mladi spoznavajo bolečo zgodovino Bosne in Hercegovine (in ga gmotno podpira Pokrajina Trst). Svoje vtise in pridobljene izkušnje bodo predstavili tudi mladi, Zijo pa bo spregovoril o svoji boleči življenjski zgodbi, o kateri pripoveduje tudi krajši dokumentarni film Zijo Story. Sledila bo bosanska večerja in druženje ob ciganski glasbi.
Za prijave in infomacije pišite na tendapace@gmail.com ali pokličite 347 8081578 (Leila).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava