Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Županski kandidati se prerivajo ...

22. maj. 2014 | 16:52
Dark Theme

Na letošnjih upravnih volitvah v treh najmanjših občinah v tržaški pokrajini kar mrgoli županskih kandidatov. Osemnajst jih je, pet več kot pred petimi leti, šest več kot pred desetletjem. Dolinski občini pripada primat z osmimi županskimi kandidati, Zgonik in Repentabor jim imata po pet. V vseh treh občinah je konec preteklega leta živelo skupno 8.833 prebivalcev. Na vsakega županskega kandidata odpade povprečno po 490 prebivalcev.
Za primerjavo: če bi v tržaški občini (201.148 prebivalcev) obveljalo podobno razmerje med občani in županskimi kandidati, bi imeli na občinskih volitvah kar 410 (štiristo deset!) županskih kandidatov ... Slovenskih županskih kandidatov je osem: štirje v dolinski občini, po dva v zgoniški in repentabrski. Tudi pred petimi leti je bilo prav toliko slovenskih županskih kandidatov, le da jih je polovica kandidirala v repentabrski občini, po dva pa v dolinski in v zgoniški. Sploh so imeli pred petimi leti na Repentabru izključno slovenske županske kandidate: ob Marku Pisaniju in Miru Cibiju sta kandidirala še Alberto Zenič (Severna liga) in Dojan Gomizelj (Ljudstvo svobode).
Letos sta Pisani in Cibi ob treh italijanskih kandidatih ... v manjšini. Letošnje občinske volitve imajo posebno oživljajoče poslanstvo. Obudile so k življenju nekatere stranke, ki jih je zgodovina zapisala politični smrti. Tako se je na primer v dolinski in zgoniški občini spet pojavila Italijanska liberalna stranka (PLI).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava