Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Spoznavanje tekočega zlata

24. maj. 2014 | 16:56
Dark Theme

Spoznavanje ekstra deviškega oljčnega olja je zaznamovalo Dan olja in Doline Glinščice, ki so ga priredili v soboto v dolinski občini. Na sporedu so bila tri predavanja s pokušnjo ekstra deviškega oljčnega olja, ki so potekali na Dolgi Kroni. Predvideni sprehodi po dolini reke Glinščice pa so zaradi prenizkega števila prijavljenih odpadli.
Pobudo je priredila Občina Dolina z namenom spodbujanja spoznavanja načinov pridelovanja olja na njenem prostoru ter hkrati odkrivanja enega najlepših naravnih rezervatov naše dežele. Pobuda je bila v okviru projekta za ovrednotenje naravne in kulturne dediščine, ki ga podpira dežela FJK in ga sofinancira tudi občinska uprava, projekt pa je bil v sklopu prireditev za razvoj okoljsko naravnanega turizma, ki jih spodbuja Evropska unija.
Na programu so bili tri srečanja za spoznavanje olja in dva sprehoda v naravi, ki sta, kot rečeno, žal odpadla. Odziv je bil vsekakor dober in so bili prireditelji zadovoljni, nam je povedal Robi Jakomin v imenu zadruge Dolga Krona, ki je dala na razpolago svoje prostore za predavanja o značilnih sortah in lokalnih tehnikah predelave olja. Pokušnjam, ki jih je vodil strokovnjak Giovanni Degenhardt, je sledilo skupaj okrog 35 ljudi, ki so tako spoznali značilnosti tega dragocenega olja. Tržačanov, ki poznajo lokalno ekstra deviško olje, je namreč bolj malo, nam je povedal Jakomin, zato so take pobude dobrodošle. To »tekoče zlato« je med drugim tudi zdravo, je dodal Jakomin, ko pa bi ga družine stalno uporabljale, bi jih to stalo povprečno le evro na dan.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava