Petek, 19 april 2024
Iskanje

Devinske elegije ministra Clinija

30. maj. 2014 | 12:03
Dark Theme

Afera o domnevnih zlikovskih poslih Montijevega ministra za okolje Corrada Clinija - od začetka tedna je v hišnem priporu, javno tožilstvo iz Ferrare ga je obtožilo poneverbe za kake 3 milijone evrov - je pljusknila vse do Trsta. Točneje do Devina, kjer prebiva njegova partnerka Martina Hauser, bivša žena črnogorskega notranjega ministra Andrije Jovičevića.
Ko je bil Clini minister, je večkrat zahajal v Trst prav zaradi tesne zveze s Hauserjevo.
Po padcu Montijeve vlade se je vrnil na ministrstvo za okolje, kjer je bil od leta 1989 zelo vpliven generalni direktor. Verjetno ni naključje, da je bila Hauserjeva konzulentka njegovega ministrstva, obenem pa tudi občinska odbornica za okolje v občini Cosenza v Kalabriji (kjer se je marca letos, glej naključje, odprtja tamkajšnjega pesjaka udeležil prav generalni direktor ministrstva za okolje Clini).
Dan po Clinijevi aretaciji je odbornica Hauserjeva odstopila iz občinske uprave v Cosenzi, ker jo je rimsko javno tožilstvo skupno z nekdanjim ministrom obtožilo združevanja v zločinske namene, in sicer zaradi podkupovanja.
Italijanski dnevnik Il fatto quotidiano je v včerajšnji številki spomnil na načrt za obnovo obale v devinsko-nabrežinski občini in devinskega portiča, vrednega milijon 600 tisoč, ki ga je bil Corrado Clini predstavil, ko je bil še minister za okolje.
Devinsko-nabrežinski župan Vladimir Kukanja se načrta dobro spominja. Predstavitev je potekala v volilni kampanji, le nekaj tednov pred občinskimi volitvami spomladi 2012. Ob tisti priložnosti so se na Devinskem gradu ob ministru zbrali takratni župan Giorgio Ret, županski kandidat desnosredinske koalicije Massimo Romita in še številni politični predstavniki. Projekt je predvideval obnovo obale na območju Botanjeka, delno obnovo devinskega portiča, obenem pa tudi zaprtje ceste, ki iz središča Devina vodi v portič. Nekateri zlobni jeziki so takrat spomnili, da se prav ob tisti cesti nahaja hiša Martine Hauser »s pogledom na morje,« kot sta v članku v Il fatto quotidiano zapisala Valeria Pacelli in Marco Palombi. Minister naj bi prihajal tja kar po morju, z motornim čolnom s privezom v portiču, sta dodala.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava