Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Praznično na zgoniški Razstavi vin

31. maj. 2014 | 18:37
Dark Theme

Otroška pesem je v petek slovesno odprla jubilejni občinski praznik v Zgoniku, tradicionalno Razstavo vin, ki praznuje letos zavidljivih 50 let. »Praznik se je ohranil po zaslugi ljudi, ki so verjeli v potencial kraškega teritorija,« je pred res številnimi prisotnimi dejala novoizvoljena županja Monica Hrovatin, ki je hkrati opozorila, da velja vrednote in tradicije domačega kraja še gojiti in nadgrajevati. Z njo se je strinjal tudi podžupan Rado Milič, ki je poudaril kmetijske značilnosti teritorija, zlasti vinogradništva, ki je najbolj razpoznavna in reprezentativna panoga v domačem prostoru. Letos se je na razstavo vin prijavilo 16 domačih vinogradnikov s 34 vzorci vina: 12 teranov, 12 vitovsk, 5 malvazij, 4 bela namizna vina in prvič 2 roze vina pridelana iz terana. Zmagovalci bodo razglašeni v nedeljo.
Letala in narečna pesem
V občinski hiši so nato odprli razstavo Na krilih zgodovine 1915-1917, Avstro-ogrsko letalstvo na soški fronti, ki je nastala v okviru čezmejnega programa Slovenija -Italija 2007-2013. Na panojih lahko obiskovalec spozna arhivske dokumente o letalstvu na bojiščih od reke Soče do Piave, fotografije in zgodbe in življenja pilotov tistega obdobja.
Pri razstavi sodelujejo tudi učenci domače osnovne šole, ki so v sklopu pojekta Comenius spoznavali zlo 1. svetovne vojne. Najbolj so jih navdušile zgodbe o letalih, tako da so se odločili, da jih še sami poskusijo izdelati. Pod mentorstvom akademske slikarke Katerine Kalc so iz odpadnega materiala, plastenk in časopisnega papirja sestavili tudi nekaj oklepnih vozil. Razstavi na županstvu si bo mogoče ogledati tudi po prazniku, in sicer v uradnih urah Občine Zgonik.
Večer je sklenila poskočna narečna pesem, daj je pod šotorom pred županstvom zaživel 14. Večer slovenskih viž v narečju, ki ga prireja radijska postaja Radio Sora iz Škofje loke. Na festivalu so sodelovale skupine iz Slovenije in Italije z neobjavljenimi avtorskimi skladbami v slovenskih narečjih. Zmagovalec letošnjega večera je bil tržaški ansambel Ano urco al pej dvej s skladbo Adijo Marička, Joc bend pa je z Japk za bajta odnesel nagrado občinstva.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava