Torek, 09 april 2024
Iskanje

Kje bodo na voljo učbeniki iz Slovenije?

7. jun. 2014 | 17:53
Dark Theme

Zaprtje Tržaške knjigarne konec letošnjega marca in trenutna odsotnost slovenske knjigarne oz. knjižnega središča sta ponovno postavila v ospredje vprašanje nabave šolskih učbenikov, zlasti tistih iz Republike Slovenije, ki so jih družine tradicionalno kupovale ravno v Tržaški knjigarni. Na to v svoji izjavi opozarja profesorski zbor Izobraževalnega zavoda Jožefa Stefana. Izjavo objavljamo v celoti.
»Profesorski zbor DIZT J. Štefan, zbran na seji dne 19.5.2014, izraža zaskrbljenost nad zamujanjem pri snovanju nove slovenske knjigarne v Trstu.
Za nami je namreč mesec maj, ko so na vseh šolah v Italiji potekali sestanki razširjenih razrednih svetov za potrjevanje oz. uvajanje učbenikov za posamezne predmete za novo šolsko leto 2014/2015.
Dijaki, starši in profesorji se zavedamo, da je v teh kriznih časih uresničitev tako širokega projekta, kot naj bi bila nova slovenska knjigarna ali novo slovensko kulturno središče v Trstu, zelo zahtevna. Radi pa bo opozorili na nujne potrebe slovenskih učečih se otrok in mladostnikov. Septembra se bo začelo novo šolsko leto, sami pa ne vemo, ali bomo v Trstu lahko imeli na razpolago učbenike in priročnike iz R. Slovenije.
Zato pozivamo pristojne manjšinske organizacije, ki so že (ali se bodo) angažirale pri tem projektu, da to storijo čim prej, saj je Tržaška knjigarna bila za vse naše šole zanesljiv partner pri naročanju in prevzemanju šolskih učbenikov in didaktičnih gradiv it R. Slovenije. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili tudi g. Ilde Košuti za njeno strokovnost in človeški pristop pri vodenju Tržaške knjigarne in vsem njenim sodelavcem, s katerimi smo vsa leta uspešno sodelovali.
Zahvala gre tudi g. Vinku Ozbiču in g. Igorju Starcu za dolgoletno sodelovanje.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava