Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Živobarvni Bioest

7. jun. 2014 | 19:24
Dark Theme

Z nastopom nekaterih plesalcev akademske folklorne skupine France Marolt iz Ljubljane se je v soboto dopoldne uradno začel biološki in naravni sejem Bioest. Praznik zdravega življenja in okolju prijaznih proizvodov, ki letos poteka pod geslom Sejemo mesto, bo na Trgu sv. Antona, Ponterošu in okoliških ulicah potekal tudi v nedeljo od 9. do 22. ure.
Odprtja se je udeležila podžupanja Fabiana Martini in pohvalila sejem, ki širi informacije o novih stilih življenja in stremi k zaščiti okolja. Organizatorka Bioesta Tiziana Cimolino pa se je zahvalila občinski upravi, po zaslugi katere se sejem, po nekajletnem »izgnanstvu« v Tržiču in pri Sv. Ivanu, ponovno vrača v mestno središče. Spomnila je, da prirejajo Bioest od leta 1993 in da je med najbolj znanimi italijanskimi sejmi tega posebnega sektorja. Letos se ga udeležuje 130 manjših proizvajalcev iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Slovenije.
Stojnice ponujajo veliko prehrambnih izdelkov oziroma živil, na primer sladice iz Karnije, apulijska olja, slovenske krušne izdelke, »pravično« sadje, med. Na voljo je tudi veliko obrtniških izdelkov, na primer keramičnih, usnjenih, lesenih, a tudi oblačil iz naravnih tkanin, modnih in hišnih dodatkov ...
Pri Joyceovem oz. »Kratkem« mostu so uredili prostor za dobro počutje, kjer ves dan potekajo razne dejavnosti (od predstavitve kung fuja do meditacije, joge in »bioplesa«). Številne spremljevalne pobude potekajo tudi na Ponterošu, kjer prireditveni prostor upravlja združenje ARCI. Nedeljski spored je res raznolik in predvideva med drugim ob 10.30 nastop otroške folklorne skupine Vuk Karadžić, ob 11.30 bo na vrsti pekarska delavnica, ob 17.30 informativno srečanje z ribičem, ob 18.30 prikaz balkanskih plesov KoloNaOKolo ...
Živahno bo tudi na Trgu Sv. Antona, kjer so prav tako predvideni razni koncerti in predavanja. Tu nudi informacije in brezplačne tečaje slovenščine tudi Ustanova za spoznavanje slovenskega jezika in kulture. Letošnji Bioest bo ob 21. uri zaključil koncert skupine Benandanti, ki bo predstavila svoj repertoar tradicionalne glasbe z različnih koncev sveta.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava