Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

TS 360 prvi korak do nove knjigarne?

10. jun. 2014 | 20:59
Dark Theme

V pisarni tržaškega notarja so v torek predstavniki založb Mladika in Založništvo tržaškega tiska ustanovili novo podjetje. S tem so tudi formalno postavili pogoje za ponovno odprtje slovenske knjigarne v Trstu. Novico je med opoldanskimi poročili posredoval Radio Trst A.
Kot nam je potrdil Marij Maver, sta ustanovni akt podpisala po dva predstavnika vsake založbe: ob njem in predsedniku zadruge Mladika Mitji Petarosu še predsednik ZTT Ace Mermolja in urednica Martina Kafol. V ustanovitev novega podjetja so vložili kapital, ki jim ga je v ta namen dodelil Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. »Sedaj čakamo še na registracijo podjetja, ne vemo pa, kdaj bo zares zaživelo,« pravi Maver. »Ustanovitev podjetja je samo prvi korak, brez ustreznih sredstev pa tvega, da ostane le na papirju. Krovni organizaciji sta obljubili denar, upamo, da bosta obljubo držali.«
V prejšnjih dneh smo poročali o zaskrbljenosti šolnikov, saj po zaprtju Tržaške knjigarne učenci in dijaki ne vedo, kje naj naročijo učbenike. Tako Maver kot Martina Kafol sta potrdila, da se ukvarjajo z možnostjo odprtja tako imenovane začasne trgovine (temporary store). Kar pa ni tako enostavno, saj je postopek drag in zahteva tudi bogato dokumentacijo. Zagotovila pa sta, da se z vprašanjem ukvarjajo: če bo izvedljivo, bodo začasno trgovino tudi odprli.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava