Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Božič v znamenju svetih maš, solidarnosti in dobrih želja

26. dec. 2014 | 15:49
Dark Theme

Božič velja za enega izmed največjih krščanskih praznikov. Po tržaških cerkvah so potekale polnočnice in božična bogoslužja, polnočno mašo v katedrali sv. Justa je daroval tržaški (nad)škof Giampaolo Crepaldi. Poudaril je, da se moramo izogibati stvarem, ki ponižujejo in zavajajo, pa tudi razvadam, kot so alkohol, droga in igre na srečo. Vesel božič je škof Crepaldi zaželel otrokom, delavcem, ki so v teh kriznih časih ogrožena skupina, bolnikom in ostarelim, pa tudi vsem tistim, ki so marginalizirani.
Božičnim voščilom se je pridružila tudi srbsko-pravoslavna cerkev sv. Spiridiona Taumaturga, katere zavetnik sv. Spiridione goduje na božični dan. 24. decembra popoldne je v cerkvi pel cerkveni zbor, vernikom pa so podelili tudi posvečeni kruh. Na katološki božič je v pravoslavni cerkvi potekala sveta maša, na kateri so se spomnili njihovega zavetnika, katoličanom pa so zaželeli vesele božične praznike. Praznovanje božiča pomeni tudi solidarnost z revnimi. Skupnost sv. Egidija je na Pomorski postaji pripravila tradicionalno božično kosilo za 400 »manj srečnih« oseb, topel praznični obrok je ponudila tudi dobrodelna organizacija Karitas, revnih, brezdomcev in družbenih marginalcev pa so se s toplim obrokom spomnili tudi bratje kapucini.
Sveti večer je bil delaven tudi za nekatere vandale, ki so se spravili na jaslice na Velikem trgu in z barvo popackali ovčico in Marijo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava