Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Za Evropo kultur

4. mar. 2015 | 11:56
Dark Theme

Evropa ekonomije in politike ni dovolj, potrebna je tudi Evropa kultur, ki je bila do zdaj zapostavljena, čeprav so prav kulture temelj Evrope. To je mladim iz Slovenije, Italije, Grčije, Španije, Finske in Islandije, zbranim v veliki dvorani Liceja Franceta Prešerna v Trstu, dejal v Parizu živeči znani slovenski kulturni delavec, organizator in umetnik Evgen Bavčar. Bavčar je danes (4. marca) dopoldne nastopil pred dijaki iz šestih držav, ki so se na liceju Prešeren zbrali v okviru projekta Erasmus+ “Involve Me and I Learn”, ki je posvečen komunikacijsko-informacijskim tehnologijam, motivaciji dijakov in poklicnemu usmerjanju.
Izhajajoč iz lastne izkušnje, je Bavčar med drugim poudaril, kako je vsak slovenski otrok že po svojih referencah in odnosu do situacije (ko prepotuje nekaj desetin kilometrov, se že znajde v italijanskem, nemškem, hrvaškem in madžarskem svetu) Evropejec. Širšo Evropo je zadihal že v Trstu, evropska zavest pa se mu je oblikovala v Franciji, čuti jo po stikih in vedno se mora vprašati, kakšna je kultura sogovornika, kako je le-ta, čeprav je drugačen od drugih Evropejcev, vendar Evropejec, a s svojo identiteto, saj, kot je rekel Kosovel, je treba biti Evropejci, pri tem pa ohraniti svoj lasten obraz. Če smo kulturni ljudje, smo obsojeni na evropsko zavest in samo če bomo ostali Evropejci kulture, bomo lahko sploh ostali Evropejci, saj je kultura povezovalno sredstvo in bogastvo, ki ga nosimo v sebi, je tisto, ki nam ostane, ko nimamo ničesar več, je med drugim dejal Bavčar.
Slovesnost na liceju Prešeren, na kateri so gostom prikazali stvarnost slovenske narodne skupnosti v Italiji, njeno zgodovino, organizacije in šolstvo ter seveda gostujočo šolo, je predstavljala vrhunec večdnevnega bivanja gostov iz petih držav v Trstu, kjer so se udeležili številnih izobraževalnih delavnic ter spoznali tukajšnje ozemlje. Srečanja se udeležuje 13 profesorjev in 44 dijakov iz petih šol: višješolskega zavoda Mediterraneo iz Cartagene (Španija), ki je tudi koordinator projekta, dalje Gimnazije Vič iz Ljubljane (Slovenija), liceja Vaasan iz Vaase (Finska), Tretje gimnazije iz Elefsine (Grčija) in šole Tjarnaskoli iz Reykjavika (Islandija), ki skupaj z licejem Prešeren sodelujejo pri projektu. Cilj slednjega je, kot nam je povedala prof. Carmen Torres z zavoda Mediterraneo iz Cartagene, ki skrbi za koordinacijo, razvijanje potencialnega sodelovanja dijakov v procesu učenja oz. metodologije, kjer je dijak glavni akter oz. protagonist.
Dijaki in profesorji gostujočih šol se bodo prav danes napotili v Ljubljano, kjer se bo v prihodnjih dneh srečanje nadaljevalo v organizaciji Gimnazije Vič, ob koncu tega in v začetku prihodnjega tedna pa se bodo samo gostje iz Španije vrnili v Trst, kjer bodo še nekaj dni preživeli v družbi gostiteljev liceja Prešeren.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava