Sobota, 06 april 2024
Iskanje

9. izdaja salona Olio Capitale na Pomorski postaji

7. mar. 2015 | 17:29
Dark Theme

Na Pomorski postaji in v sosednjem skladišču 42 se je začela 9. izdaja salona ekstradeviškega oljčnega olja Olio Capitale, pri katerem sodeluje več kot 250 razstavljavcev iz različnih italijanskih dežel, mednarodni pridih pa salonu dajejo tudi oljarji iz Grčije, Španije in s Hrvaške. Sejem, ki bo potekal do torka, 10. marca, prek svojega specializiranega podjetja Aries prireja tržaška Trgovinska zbornica.
Po »annus horribilis«, poraznem letu 2014, ko je splet okoliščin močno prizadel letino oljk, se je organizatorju sejma oddahnilo, ko se je vabilu odzvalo nekaj več kot 250 razstavljavcev, kar je sicer skoraj 20 odstotkov manj kot lani. Letošnji salon so uradno odprli predstavniki oblasti, ki so na kratko povedali, kaj pomeni ta prireditev za tržaški turizem. Enrico Lupi, predsednik Re.C.O.Med., je predstavil situacijo v oljkarstvu v celotnem Sredozemlju. Slišati je bilo, da je bilo lansko leto eno najslabših za italijansko ekstradeviško oljčno olje. Količinsko so v Italiji pridelali 37 odstotkov manj olja v primerjavi z letom 2013, v nekaterih regijah celo 45 odstotkov manj. Tako slabe sezone v Italiji ne pomnijo, je bilo slišati na otvoritvi letošnjega salona, ki pa je za laično publiko kljub črni letini zanimiv in privlačen.
Na stojnicah oljkarji in oljarji predstavljajo različne sorte olj, steklenice različnih formatov pa je mogoče tudi kupiti. Cene olj se razlikujejo od regije do regije, za pollitersko steklenico dobrega oljčnega olja pa je v povprečju treba odšteti 12 evrov. Našo regijo zastopajo oljarji iz Furlanije, tržaško pokrajino pa zastopata podjetje Parovel in konzorcij Tergeste DOP.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava