Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Kdo se boji Igre spoštovanja?

10. mar. 2015 | 19:34
Dark Theme

Skoraj vsi smo vsaj enkrat v življenju igrali Memory - igro spomina, med katero si morajo igralci zapomniti, kje ležita karti, ki tvorita par: dva konja, dve žogi, dva svinčnika ... V tržaškem društvu Laby so se odločili, da bodo karte posvetili poklicem. In ker so prepričani, da imajo moški in ženske enake pravice in enake dolžnosti, so za vsak poklic narisali tako žensko kot moškega. Nastali so tako pari, ki jih sestavljajo mama in očka, vodovodni inštalater in vodovodna inštalaterka, pilot in pilotka, učiteljica in učitelj ... in celo »casalingo in casalinga«, ki oba, ne glede na spol, likata!
Igra se imenuje Il gioco del rispetto (Igra spoštovanja) in je del širšega »paketa«, ki ga je Laby ob podpori Dežele FJK in tržaške občine ponudil vzgojiteljem mestnih otroških vrtcev. V njem so tudi izvirna pravljica o deklici in dečku, ki se ne bojita izkazovati svojih čustev, in serija predlogov, kako na podlagi raznih didaktičnih iger spodbujati enakopravnost med spoloma. Ena izmed teh predvideva, da dečki poslušajo srca svojih vrstnic in se tako prepričajo, da delujejo na enak način in se tudi enako odzivajo na fizični napor ali čustveni pretres.
Če si postavljate vprašanje, ali je v tem kaj spornega, vedite, da je Igra spoštovanja sprožila močan val polemik, ki je pljusknil daleč čez meje Tržaškega zaliva. Vse do rimskega parlamenta, kjer načrtujejo val parlamentarnih interpelacij. Zakaj? Politiki desne sredine so v Igri spoštovanja videli igro, v kateri se morajo otroci slačiti in dotikati spolovil svojih vrstnic in vrstnikov ...
Kako res zgleda Igra spoštovanja, vam bomo poročali potem, ko jo bomo tudi sami preizkusili.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava