Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Gledališče La Contrada hoče živeti!

10. mar. 2015 | 21:54
Dark Theme

Zasebno stalno gledališče, ki domuje v stavbi v Ulici del Ghirlandaio, se noče sprijazniti z odločitvijo posvetovalne komisije italijanskega kulturnega ministrstva, ki ga je izločila iz skupine gledališč relevantnega kulturnega pomena (TRIC) in zanj predvidela dva manj prestižna scenarija: uvrstitev med gledališke ansamble (tako imenovana gledališka podjetja IPT) ali med programske organe (OP), to je med ustanove, ki nimajo lastne produkcije, ampak v svojih prostorih gostijo samo tuje predstave.
Odločno nestrinjanje z odločitvijo posvetovalne komisije so v torek na odru gledališča, ki nosi ime enega svojih ustanoviteljev Orazia Bobbia, izrazili predsednica Livia Amabilino, organizacijski direktor Diego Matuchina in predstavniki zaposlenih, a tudi deželni kulturni odbornik Gianni Torrenti, tržaški župan Roberto Cosolini in predsednik gledališke mreže ARTS ter umetniški vodja videmskega CSS Alberto Bevilacqua. Predsednica je napovedala, da bo gledališče vložilo priziv, saj je prepričana, da komisija ni upoštevala predvidenih kriterijev. Contradi so v bistvu odvzeli status gledališča z lastno produkcijo in lastno sezono, zato se sprašuje, ali so bili javni prispevki, ki jih je zanje prejemala dobrih 30 let, sploh upravičeni. Zaradi katerih razlogov ji leta 2015 spreminjajo status? Kaj se je spremenilo? Na ta vprašanja predsednica ni našla odgovora, dejala pa je, da se vsiljuje sum, da pravila igre niso bila za vse enaka in da so bila nekatera gledališča uvrščena med gledališča relevantnega kulturnega pomena (in celo med nacionalna), čeprav niso izpolnjevala vseh predvidenih pogojev.
Matuchina je priznal, da so bili nekako pripravljeni na dejstvo, da bi lahko ne bili uvrščeni med tako imenovane TRIC (v Trstu sta ta status dobila Stalno gledališče FJK - Il Rossetti in Slovensko stalno gledališče), prepričani pa so, da jim »številke« omogočajo uvrstitev med centre za gledališko produkcijo (med katerimi se je znašel videmski CSS). Contrada namreč vsako leto pripravi med dvanajst in štirinajst produkcij za odrasle in otroke, ima nad tri tisoč abonentov, lani je njene predstave obiskalo 45.000 ljudi ...
Župan Cosolini je zatrdil, da bo gledališče Bobbio še dalje kraj gledališke dejavnosti, da druge namembnosti ne pridejo v poštev. Zagotovil je podporo prizivu in skrb za zaposlene. Torrenti je obžaloval, da niso mestna gledališča nadaljevala razmisleka o skupnem razvoju in prihodnosti, ki so ga začela pred leti, prepričan pa je, da je treba nadaljevati po tej poti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava