Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Turistični obisk Trsta lani odličen

2. apr. 2015 | 17:58
Dark Theme

Tržaška turistična statistika je močno odvisna od praznikov in počitnic: ker je pred nami velika noč, bodo statistični podatki za mesec april bržkone zelo dobri. Kakšen pa je bil turistični obisk leta 2014, so na srečanju z novinarji in v družbi turističnih delavcev povedali župan Roberto Cosolini, občinski odbornik za turizem Edi Kraus in občinski odbornik za kulturo Paolo Tessinari. Trije občinski možje so ocenili, da je bilo na področju turizma pri nas že veliko narejenega, v prihodnje pa bo treba še nadgraditi širokopotezno vizijo, zapisano v predlogu strategije razvoja in trženja turistične destinacije Trst.
Odbornik Kraus je postregel s številkami, ki pričajo o tem, da Trst postaja turistično razvito mesto. Turistični obisk se je po podatkih statističnega urada Turismo FVG lani v primerjavi z letom 2013 povečal za kar nekaj odstotnih točk; zabeležili so 4,38-odstotno rast prihodov in 1,37-odstotno rast prenočitev. V Trstu je lani prenočilo 718.880 turistov, mesto pa je zabeležilo 331.860 prihodov. Uradno štetje statističnega urada je pokazalo, da so leta 2014 55,8 odstotka prihodov (185.034) ustvarili domači turisti, tuji turisti pa 44,2 odstotka prihodov (146,826). Razveseljivo je, da so lani v primerjavi z letom 2010 zabeležili 40,04 odstotka več tujih turistov.
Med tujci so po številu prihodov na prvem mestu Avstrijci, sledijo jim gostje iz Nemčije, velike Britanije, Francije in ZDA. Enak vrstni red je veljal tudi leta 2010. Skoraj tri četrtine turistov je prenočevalo v hotelih, ena četrtina gostov je zapolnila druge nastanitvene zmogljivosti. Največ tujih turistov v Trst pride v poletnih mesecih, najmanj pa v pregovorno »sušnih« mesecih, kot sta januar in februar. Domači turisti se za obisk našega mesta odločajo skozi celo leto, morda najmanj prva dva meseca v letu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava