Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Velika noč v znamenju vstajenjske maše in obujanja tradicije

6. apr. 2015 | 13:03
Dark Theme

Verniki so včeraj tudi pri nas praznovali veliko noč. Praznovanje velike noči se je začelo že s sobotnimi vigilijami in blagoslovom jedi, včeraj pa se je nadaljevalo z vstajenjskimi mašami in velikonočnim kosilom. Tržaški (nad)škof Eugenio Crepaldi je vstajenjsko mašo vodil v tržaški stolnici Sv. Justa, v pridigi pa je poudaril pomen upanja in opozoril na tegobe današnjega časa. Socialna in delovna negotovost sta po njegovem prepričanju mučna problema, ki bi ju morali rešiti. Spomnil se je predvsem brezposelnih delavcev in tesnobe mladih, ki ne pridejo do zaposlitve. Poudaril je potrebo po tem, da bi »na podstrešje pospravili« tiste stare in nove ideologije, ki so nečloveške. Trstu je zaželel pomlad prihodnosti, v kateri naj se mesto povrne k visokim vzgibom svoje kulturne, civilne in družbene tradicije.
V nekaterih kraških vaseh so oživljali tradicionalne običaje. V Križu v vaško tradicijo sodi t.i. tučenje jajc, ki ga vsako leto prireja SKD Vesna. Tolčenje jajc je pravzaprav stari slovenski velikonočni običaj, ki so ga gojili v družinah, gostilnah ... Nedeljskega prazničnega srečanja, ki je sicer namenjeno zlasti otrokom, se je udeležila lepa druščina mlajših in tudi starejših, ki so na prava jajca metali kovance. Ob cerkvi je nato potekala velikonočna družabnost, na kateri je bilo mogoče okušati velikonočne jedi.
V nabrežinski župnijski dvorani pa so v nedeljo odprli tradicionalno razstavo pisank. Pridih praznikov so pričarali številni pirhi, okrašeni in obarvani z najrazličnejšimi tehnikami, kar nekaj so jih pripravili šolarji različnih šol in tamkajšnje gospodinje. Razstavo je obiskalo zares veliko obiskovalcev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava