Sreda, 10 april 2024
Iskanje

Velikonočni ponedeljek - dan za obiskovanje

6. apr. 2015 | 15:21
Dark Theme

Velikonočni ponedeljek je že po tradiciji namenjen obiskom sorodnikov in znancev. Tiste, ki so se praznike odločili preživeti doma, je na velikonočni ponedeljek razveselilo sončno vreme, ki je - vsaj kar se temperatur tiče - nekoliko prijaznejše kot nedeljsko. Sunki burje so sicer na izpostavljenih legah še vedno močni, a aprilski sončni žarki so tokrat toplejši in prijaznejši.
Dopoldne so zaznamovali zastoji na Miramarskem drevoredu. Do njih je prišlo zaradi povečanega prometa osebnih vozil in zaradi izkopanih lukenj v Rojanu. Tržačani in turisti so bili namenjeni k morju, nekateri pa tudi v osmice. Tiste osmice, ki so bile na velikonočni ponedeljek odprte, so ob uri kosila zabeležile odličen obisk. Z zasebnih vrtov je prihajal vonj po dobri jedači, marsikdo pa je velikonočni ponedeljek izkoristil še za zadnje igre s pirhi.
Turisti velikonočni ponedeljek preživljajo v tržaških muzejih, ki so odprti ves dan. Naj spomnimo, da so bili Mestni muzeji ves praznični podaljšan konec tedna odprti. Rekorden obisk in dolge čakalne vrste je v nedeljo zabeležil Miramarski grad (sicer ne sodi med Mestne muzeje). Morda praznični dan, morda pa dejstvo, da je bila velikonočna nedelja prva nedelja v mesecu, ko so kulturni hrami vstopnine prosti, je bil zadosten razlog za obisk muzeja in parka, ki si ju je ogledalo skoraj dva tisoč obiskovalcev. Dober obisk so zabeležili tudi na svetilniku Zmage na Greti, ki je bil odprt v soboto in nedeljo. Pokrajina Trst, ki upravlja svetilnik, bo ta spomenik za javnost odprla tudi prihodnji konec tedna. Veliko turistov je bilo v nedeljo opaziti na gradu Sv. Justa in Velikem trgu, prav vsi turisti pa so bili dobro zaviti v šale in celo kape. Velikonočna nedelja namreč ni bila prav nič spomladanska.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava